Pörssiyritysten tuloskaudesta odotetaan mollivoittoista – yksittäiset iloiset yllätykset mahdollisia

Pörssiyritysten tuloskaudesta odotetaan mollivoittoista 1:57
Pörssiyritysten tuloskaudesta odotetaan mollivoittoista.

Heikentynyt talouskasvu, korkojen nousu sekä inflaation rapauttama ostovoima heikentävät monen yrityksen tuloskuntoa viime vuoteen verrattuna. Esimerkiksi metsä- ja metalliteollisuuden osalta odotukset ovat alhaalla.

Pörssiyritykset kertovat lähiviikkojen aikana, miten niiden vuoden kolme ensimmäistä kuukautta on sujunut.

Ensimmäisen neljänneksen lukujen odotetaan olevan viime vuotta heikompia, koska talouskasvu on heikentynyt.

– Kyllä tästä on mollivoittoinen tuloskausi tulossa. Talouden hiipuminen ja korkeat kustannuspaineet rasittavat yhtiöitä. Meidän analyytikot odottavat keskimäärin kahdeksan prosentin tuloslaskua kotimaisille yhtiöille, kertoo OP:n päänalyytikko Antti Saari.

Osa yrityksistä kärsii kuluttajien ostovoiman heikentymisestä ja talouden hiipumisesta enemmän kuin toiset.

– Toimialakohtaisia eroja on. Kuluttajien käyttäytymisen muutos johtaa siihen, että joidenkin hyödykkeiden kysyntä on heikentynyt. Päivittäistavarakaupan tilanne on pysynyt aika ennallaan, mutta esimerkiksi metsäteollisuudessa on nähty jo tulosvaroitus (Metsä Board) ja myös metalliteollisuudessa voidaan nähdä tuloslaskua, pohtii Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

Vahvoja tuloksia odotetaan konepajayhtiöiltä, joiden tilauskirjat ovat olleet hyvässä lyönnissä. Lisäksi pankit hyötyvät kohonneiden korkojen tuomista tuloista.

– Erot sektoreiden välillä ovat suuria. Hyvin sykliset toimialat, kuten metalli- ja paperiteollisuus tulevat näkemään aika selkeästi laskevia tuloksia. Samaten kuin kuluttajaliitännäiset toimialat. Kuluttajien osalta ostovoiman heikennys on suuri. Kaksijakoisuus on tämän tuloskauden teema. On hyvä huomata, että odotukset on vedetty ennakkoon alhaiselle tasolle. Jos yllätyksiä nähdään, niin ne ovat enemmin positiivisia, Saari toteaa.

Näkymät ovat heikkoja, mutta kriisi ei uhkaa

Osakekurssit reagoivat todennäköisesti voimakkaasti niin hyviin kuin huonoihin tuloksiin.

– Heiluntaan kannattaa varautua. Korot ovat ylhäällä, talousnäkymät ovat heikot. Uskon, että nähdään yhtiökohtaisesti suuriakin liikkeitä ja yllätyksiä. Ne voi nähdä sijoittajan näkökulmasta myös mahdollisuutena, OP:n Saari miettii.

Talouden näkymät ovat yleisellä tasolla yhä heikkoja, mutta suurta kriisiä ei ole näköpiirissä.

– Energian hinnan laskettua taantuman uhka on pienempi kuin aikaisemmin, mutta nousevat korot kyllä edelleen heikentävät reaalitalouden kuvaa ja inflaatio rasittaa kuluttajaa. Kyllä tässä on riski siitä, että nähdään negatiivisia vuosineljänneksiä taloudessa. Mistään syvästä kriisistä ei ole merkkiä, Kuoppamäki kertoo.

Suurten yritysten osalta tuloskausi alkaa Suomessa huomenna, kun Nokia kertoo tilanteestaan.

Lue myös:

    Uusimmat