Mainos

Pörssiyhtiöiden liikevaihdot eivät nouse, mutta tulokset paranevat – suomalaisyhtiöillä menee alkuvuotta paremmin

Suomalaisten pörssiyhtiöiden liikevaihtojen laskuvauhti näyttää hidastuneen. S-Pankin pörssimittarista ilmenee, että pörssiyhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto laski heinä–syyskuussa 0,4 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajanjaksosta.

S-Pankki-konserniin kuuluvan FIMin pääanalyytikko Kim Gorschelnik sanoo, että vuoden loppuun mennessä pörssiyhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto saattaa olla jopa nollatason yläpuolella.

– On edellytyksiä sille, että liikevaihdot kääntyisivät kasvuun, mutta tuskin kovin kovaan lentoon. Kasvu kuitenkin edellyttää, että isoimmissa yhtiöissä ei tapahdu mitään erikoista, hän sanoo.

Vaikka liikevaihtojen kehitys on ollut vaatimatonta, luvut ovat alkuvuoteen verrattuna myönteisiä. Vielä tammi–maaliskuussa lasku oli reilu viisi prosenttia.

Liikevaihtojen laskun hidastuminen ja yhtiöiden tiukat kulukuurit näkyivät yritysten tulosten parantumisena. Liikevoitot nousivat yhteenlaskettuna 2,6 prosenttia edellisvuodesta, kun vielä alkuvuonna tulokset laskivat.

Ohjelmistoyhtiöihin uutta porukkaa

Yhtiöiden liikevaihtojen vaisu kehitys heijastuu myös palkatun henkilöstön määrään. Vertailukelpoinen henkilöstömäärä laski S-Pankin pörssimittarissa 0,2 prosenttia edellisvuodesta. Gorschelnik arvelee, että yhtiöt voivat palkata pieniä määriä uutta henkilökuntaa, mutta mitään radikaalia muutosta ei ole luvassa.

– Kukaan ei ennusta Suomen ja euroalueen talouteen mitään voimakasta käännettä. Yhtiöillä ei siis kokonaisuudessa ole näkemystä, että pitäisi varautua voimakkaaseen liikevaihdon kasvuun henkilöstömäärää lisäämällä.

Henkilöstön kannalta myönteisintä kehitys oli ohjelmistoyhtiöillä. Voimakkaasti eli yli 10 prosenttia henkilöstömääräänsä kasvattivat ainakin Bittium, Comptel, Digia ja Innofactor.

Konepajat kärsivät kituvasta kasvusta

Vuoden kolmas neljännes oli erityisen heikko konepajayhtiöille, koska ne ovat investointitavaroita myyviä yhtiöitä. OP Ryhmän konepajayhtiöitä seuraava seniorianalyytikko Pekka Spolander sanoo, että konepajayhtiöiden kehitys oli kuitenkin yllätyksetöntä. Luvassa ei myöskään ole nopeaa käännettä parempaan.

– Hallitsevaa on, että investointitavaroiden kysyntä on laimeaa. Isoimmat investointiprojektit etenevät hitaasti, ja hankkeita on vähän. En usko, että edes kevään aikana tulee mitään suurempaa käännettä nousuun, sillä siitä olisi muutoin aistittavissa merkkejä, hän sanoo.

Konepajayhtiöiden nousu vaatisi talouskasvun yleistä piristymistä, etenkin Euroopassa. S-Pankin pörssimittari seuraa suomalaisten pörssiyhtiöiden menestystä neljästi vuodessa. Tarkastelussa oli yhteensä 92 yhtiötä. 

8:59

1:37


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.