Mainos

Pörssien lasku kääntyi nousuksi heinäkuun puolivälissä

Osakkeiden pörssikurssit ovat kääntyneet heinäkuun puolivälissä nousuun Euroopan ja Yhdysvaltain pörsseissä. Kevään ja alkukesän kurssilasku vaihtui Eurostoxx 600-indeksin mukaan varovaiseen nousuun. Indeksi seuraa 600 merkittävimmän eurooppalaisen yrityksen kurssikehitystä.

Helsingin pörssin osakekurssit ovat hintaindeksin mukaan nousseet heinäkuun puolivälistä kolmisen prosenttia. Samansuuntaisella kasvu-uralla olivat myös muut suuret eurooppalaiset pörssit sekä New Yorkin NYSE ja Nasdaq.

Helsingin ja Pohjoismaiden pörssin osakevaihtoa hallitsevan matkapuhelinjätti Nokian osakekurssi nousi kuukaudessa noin 13 prosenttia. Nokian osakkeen hinta päättyi perjantaina 17,80 euroon, kun heinäkuun puolivälissä osake maksoi 15,57 euroa.

Pörssinousun kestävyyttä on mahdoton arvioida lyhyen kurssijakson perusteella. Heinäkuussa alkanut nousu saattaa kuitenkin ennakoida kevään kovan kurssipudotuksen katkeamista ja markkinoiden suunnan kääntymistä. Osakkeiden pörssiarvosta katosi alkuvuoden aikana runsas neljännes.

Uusimmat talouden osoittimet olivat alkukesästä vielä heikkoja. Luottamus- ja suhdanneodotukset olivat niiden mukaan kesäkuussa edelleen laskussa. Suhdannelaitosten ennusteiden perusteella voidaan odottaa, että laskusuhdanteen pohja osuu kesään ja suhdannenousun alkavaa vahvistua vuoden lopulla tai ensi vuoden alussa.

Hinnat houkuttavalla tasolla

Pörssikurssien nousu voi ennakoida talouden käännettä. Ajallisesti se on hyvin tahdissa ennustetun talouden nousukäänteen kanssa, sillä pörssikurssit ennakoivat yleensä talouden kehitystä. Maaliskuussa alkanut kurssinousu jäi kuitenkin lyhytaikaiseksi ja vaihtui toukokuussa uudelleen laskuun.

Osakekurssien nousua tukivat kesällä odotukset yritysten kohtuullisen tulos- ja osingonmaksukyvyn jatkumisesta. Kurssilasku on lisäksi painanut osakkeiden suhteelliset hinnat historiallisesti edulliselle tasolle ja pitkään jatkunut hyvä tuloskehitys on nostanut suomalaisyritysten osinkotuotot historiallisen korkeiksi.

Pohjoismaisen pörssin 40 suurimman yhtiön osakekurssit nousivat kesäkuusta heinäkuuhun 1,7 prosenttia. Kurssinousu oli selvää pörssin kesäkaudesta huolimatta.

Kuukausikatsauksen mukaan pörssin päivävaihto jäi heinäkuussa 3,2 miljardiin euroon, kun edellisten 12 kuukauden keskimääräinen päivävaihto oli 4,6 miljardia euroa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.