Nuorgamilainen porotilallinen tyrmää väitteet siitä, etteivät suomalaiset osaisi hyödyntää poron ruhonosia tehokkaasti.
Nuorgamissa yrittäjänä työskentelevä porotilallinen ja poronlihan suoramyyjä Kielo Länsman ihmettelee väitettä, jonka mukaan poronsydämiä osattaisiin arvostaa ainoastaan ulkomailla. Ruoka-alan monitoimimies ja Eat&Joy Maatilatori -yrityksen perustajaosakas Eeropekka Rislakki totesi Makuja.fi-sivustolle huhtikuun alussa, ettei Suomessa osata vielä ruokavientiä.
Rislakin mukaan suomalaiset poroisännät eivät pysty hyödyntämään esimerkiksi poronsydäntä, joka on Japanissa suurta herkkua. Rislakin mukaan poronsydämet ovat Suomessa olleet lähinnä biojätettä tai sitten ne syötetään koirille. Kielo Länsmanin mukaan tämä ei todellakaan pidä paikkansa.
– Porotilallisena ja poronlihan suoramyyjänä en voi kuin ihmetellä väitettä, ettei poronsydäntä osattaisi arvostaa. Ilmeisesti asiaa on kysytty vain joltakin yksittäiseltä etelä-lapin poromieheltä. Voin suoramyyjänä kertoa että ainakin täällä Norjan-rajan pinnassa poronsydän on rahallisesti yksi arvokkaimmista poron osista. Kaikki sydän mitä meillä tulee, menee meillä kuivalihaksi ja myydään hyvällä hinnalla nopeasti eteenpäin. Sydämiä tuodaan tänne raja-kauppoihin myös etelä-lapin lihanjalostajilta ja lihojen kuivatusaikaan niitä kysytään meiltäkin ihan päivittäin, Länsman sanoo.
"Miksi poroa pitäisi rahdata toiselle puolen maapalloa?"
Länsmanin tilalla suolataan ja kuivataan kaikki teurastettujen porojen sydämet itse ja sille olisi moninkertaisesti kysyntää, kun tilalla pystytään tuottamaan.
– Jokaisella porolla on vain yksi sydän ja yksi kieli. Molemmat ovat tuotteita, joita menisi enemmän ihan lähialueenkin markkinoille mitä ikinä pystytään tuottamaan. En todellakaan usko että kukaan on niin hullu että syöttää niitä koirille tai heittää menemään koska kuivatun sydämen kilohinnat ovat täällä kaupoissakin halvimmillaan pitkälle yli 60 euroa kilolta.
Länsmanilla on suoramyyntitila Suomen ja Norjan rajalla, joten suurin osa porotuotteista päätyy rajan takaa tuleville norjalaisille asiakkaille. Varsinaista vientiä porotuotteiden kohdalla on kuitenkin hankala harrastaa, eikä Länsman haluaisi välttämättä edes niin tehdä.
– Kyselyitä tulee jonkin verran mutta raaka-aineen saaminen on ongelma. Poroja saa olla tietyillä alueilla vain tietty määrä ja lisääntyneet petomäärät pienentävät yhä suuremmassa määrin teurasmääriä. Eli porosta ei koskaan tule mitään maata järisyttävää vientituotetta – ja miksi pitäisikään, kun samaan aikaan puhutaan lähiruoan merkityksestä ja ilmastonmuutoksesta. En siis ymmärrä miksi tuotetta jota on jo nykyisellään rajallisesti ja joka saadaan markkinoitua lähialueelle pitäisikään rahdata toiselle puolen maapalloa.
Länsmanin mukaan Japanista ja Yhdysvalloista on kyselty muun muassa poronkielien perään, mutta monessa tapauksessa jo pelkkä koe-erä olisi ollut suurempi kuin poronlihan vuotuinen tuotanto koko poronhoitoalueella.
Porosta hyödynnetään lähes kaikki
Kielo Länsmanin mukaan porosta pystytään hyödyntämään lähes kaikki, kun se teurastetaan.
– Henkeä lukuun ottamatta, kukaan ei ole keksinyt vielä pullottaa ja myydä sitä, Länsman nauraa.
– Totta puhuen päät, koparat ja rapamahat menevät hukkaan. Päästä tosin otetaan sarvet, mutta siitä voisi keittää myös lihahyytelöä ja koparoista menisi ydinluut nekin kaupaksi, mutta niiden nylkeminen on todella raskasta puuhaa eikä siitä saa työlleen palkkaa. Kaiken hyödynnettävissä olevan ydinluun otamme talteen, sahaamme pätkiksi ja myymme norjalaisille.
Petra Kiiski, petra.kiiski@mtv.fi
Uusimmat
-
21:15
Fortum kertoo tarjonneensa Meri-Porin voimalaa seuraavan tehoreservikauden kilpailutukseen
-
21:13
"Tiukka tilanne tulossa ensi talvena", ennakoi Fingrid – ministeri Lintilän mukaan osa sähkön tehoreservistä voitaisiin ottaa käyttöön
-
21:12
Ukrainalle luvattiin 1,5 miljardia euroa miinanraivaukseen, joukkojen koulutukseen sekä varusteluun – MTV seuraa sotaa
-
21:07
Junat Helsingin ja Joensuun välillä myöhästelivät järjestelmävian vuoksi
-
20:53
HJK tyylitellen jatkoon – lohkopaikka Euroopasta varmistui
-
20:22
Alapään tuoksua tupsutellaan nyt iholle – tämä ilmiö puhuttaa TikTokissa
-
20:20
Viron hallitus rajoittaa venäläisten maahantuloa
-
20:17
Valtavat jonot Flow-festivaalin rannekkeenvaihtopisteille, osa ei saanut vaihdettua ranneketta ollenkaan – "Hallittu kaaos"
-
20:13
Matti Mattsson karsiutui sivulajinsa EM-finaalista
-
19:47
NHL-seuralta synkkä uutinen: tähtimaalivahti sivussa koko ensi kauden
-
19:08
Suru-uutinen: Ruotsin jalkapallomaajoukkueen entinen kapteeni on kuollut
-
19:01
Gorillan sulava sisääntulo yllätti Tinan eläintarhassa – näin eläin näytti, kuka on pomo: "Jäädyin täysin"
-
19:00
Haaste kovenee – Nuorten Leijonien puolustussapluuna uusiksi Tshekki-otteluun
-
18:59
Aira Samulin muistelee Vesa-Matti Loiria sydämellisellä kirjoituksella: "Suurella rakkaudella sinne ikuisuuteen"
-
18:49
Tuore raportti: Arktinen alue lämpenee hurjaa vauhtia – noin neljä kertaa nopeammin kuin maapallo keskimäärin
-
18:43
Afganistanissa yläkoulut pysyneet kiinni tytöille, naisia ajettu pois työpaikoilta – "He jäävät ilman ateriaa ja joutuvat eristetyiksi"
-
18:27
Vuorikiipeilijät tekivät karmaisevan löydön Sveitsin sulavalla jäätiköllä – kaksi tunnistamatonta ihmisjäännöstä, puoli vuosisataa kadoksissa ollut lentokoneen hylky
-
18:16
Palkanmaksussa ongelmia myös Espoossa – Sarastian palkanmaksurobotin piti pelastaa tilanne, nyt apuna ovat excelit ja käsiparit
-
18:08
Valioliiga joutuu turvautumaan poikkeusratkaisuun tulevana viikonloppuna
-
18:04
Brittinaisen Lidlistä ostamista kananmunista paljastui kotona järkyttävä yllätys
-
Lataa lisää