Kun yrittäjyydestä haaveillut yliopisto-opiskelija Paavo Vallas sai muutama vuosi sitten idean uudenlaisesta jauhelihasta, ei hän vielä osanut kuvitellakaan, millaiseksi menestystuotteeksi se kasvaisi.
Paavo Vallakselle on lähestulkoon aina ollut selvää, että hänestä tulisi isänsä tavoin yrittäjä. Niinpä nuori, lähestulkoon valmis diplomi-insinööri löysi itsensä Aalto-yliopiston yrittäjyyskurssilta pohtimassa, mitä elämällään tekisi.
Kurssilla Paavo alkoi pohtia oikeasti toimivaa liikeideaa ja jostain hänen mieleensä juolahti Suomen särkikalaongelma. Vesistömme pursuaa särkikaloja, joita ei hyödynnetä ravinnoksi. Kaiken kukkuraksi särkikalat rehevöittävät vesiä, joten niiden kalastaminen ja jalostaminen tuotteeksi on ekoteko. Vaikka valtio hoitaa vesistöjä kalastamalla särkikaloja, ne päätyvät useimmiten kompostoitaviksi. Siitä se ajatus sitten lähti.
– Meillä oli lopulta noin 15 ideaa särkikalojen hyödyntämiseen. Keittelin muun muassa särjen ja lahnan uimarakkoja valmistaen niistä gelatiinia. Se ei kuitenkaan yltänyt liikeideaksi asti. Mietin, että pakkohan tämä kalan sisältämä liha on jotenkin hyödyntää, Paavo kertoo MTV:lle.
”Myin ystäville testieriä omasta pakastimestani”
Opiskelijoiden ideat jalostuivat eteenpäin ja lopulta diplomi-insinöörien Särkifood voitti vuonna 2016 Sitran järjestämän ideakilpailun. Palkintorahaa tupsahti tilille 10 000 euroa ja Vallaksen yritys sai tuulta purjeisiinsa. Vallas päätti perehtyä yhä syvemmin suomalaiseen kalantuotantoon ja alan haasteisiin.
– Kävin Turussa Kala-Apu Oy:ssa katsomassa, miten kalaa perataan. Minulle esiteltiin, että tässä on tällainen rumpu, millä tehdään broilerin jauhelihaa. Siinä hetkessä keksin, että eikö kalastakin voisi tehdä jauhelihaa. Siitä se idea lähti

