Mainos

Pormestari Jan Vapaavuori kävi onnittelemassa Helsingin syntympäivänä ensimmäisenä syntynyttä helsinkiläisvauvaa– Jörn Donner valittiin Stadin Kundiksi

Helsingin kaupunki on muistanut joka vuosi jo 53 vuoden ajan kaupungin syntymäpäivänä (12.6.) ensimmäiseksi syntynyttä helsinkiläistä vauvaa. Pormestari Jan Vapaavuori vieraili aamukymmeneltä Naistenklinikalla onnittelemassa Helsinki-päivän vauvaa.

Natalia Mykkäsen ja Juho Hakolan perheeseen syntyi poika klo 00.36. Hän oli ensimmäinen tiistain 12.6. puolella syntynyt helsinkiläinen vauva.

Syntymänsä kunniaksi vauva sai kaupungilta Uusix-verstaiden käsityönä tekemän peiton. Lisäksi vanhemmat saivat kukkia ja onnittelukirjeen, jonka mukaan vauvaa odottaa 200 euron lahjashekki heti, kun hänet on kastettu tai merkitty väestörekisteriin.

Onnitteluperinne on jatkunut vuodesta 1965 lähtien.

Helsingin kaupungin syntymäpäivän kunniaksi Stadin Slangy ry nimeää myös vuoden Stadin Friidun ja Stadin Kundin. Tänä vuonna Maija Vilkkumaa nimettiin Stadin Friiduksi ja Jörn Donner Stadin kundiksi.

Maija Vilkkumaa – Stadin friidu 2018

Maija Johanna Vilkkumaa, 44, on stadilainen laulaja-lauluntekijä. Hän on yksi Suomen eniten levyjä myyneistä muusikoista. Vilkkumaa on julkaissut seitsemän studioalbumia, kokoelman ja livelevyn. Lähes kaikki hänen studioalbuminsa ovat myyneet kultaa, ja yhteensä hänen albumejaan on myyty Suomessa yli 300 000 kappaletta.

Musiikki-identiteettinsä laulaja-lauluntekijä Maija löysi Kallion lukiossa. Siellä kolme friidua otti ja meni skulaamaan Kolmen sepän patsaalle skittaa ja shungaamaan, ihan perinteisesti katusoittajiks hattu asfaltilla. Siitä sukeutu Tarharyhmä-bändi, jonka eka demo äänitettiin Harjun nuorisotalon studiossa.

– On mielettömän tärkeää saada aitoo kannustusta oikeessa paikassa.

Nuorisoasiainkeskuksen teatterileirillä Maija hiffas, ettei biisien teko niin ihmeellistä oo, ja kun sieltä rohkaistiin, niin demo synty.

– Musan teko on aina ollu mulle luontasempaa ku vaik näyttelemine, jossa osin koin itseni vaivautuneeks, Maija myöntää.

Vuonna 2013 Maija Vilkkumaa julkaisi esikoisromaaninsa Nainen katolla.

Jörn Donner – Stadin Kundi 2018

Jörn Johan Donner, 85, on kirjoittaja, elokuvaohjaaja, kansanedustaja sekä entinen Euroopan parlamentin jäsen ja diplomaatti. Hän pon kirjoittanut yli 60 kirjaa, joista ensimmäisen Dönner julkaisi 18-vuotiaana. Ensimmäisen lyhytelokuvansa hän julkaisi 21-vuotiaana. Hän on ollut mukana tekemässä esimerkiksi elokuvia Armi elää! (2015) sekä Raja 1918 (2007).

Jörkka muistelee, ett ku se oli skloddi, ni hurrit ei ollu kaikkien suosiossa, vaan niitä jahdattiin. Kerran kundille itelleki meinas tulla daijuun, mutt se sai bamlattuu ittesä ulos. Sitä oli sveduskidin oltava ku haukan ööga.

Kaikkien hyvin tsennaamaa Stadin Kundii vieläki ottaa snadisti boltsii se, ku lädärit ei bonjannu, ett sen faija, suomalaisuusaktivisti Kai Donner, oli käyny suomalaista skolee ja isoisäki oli ollu fennomaani. Lisäks Jörkkaki oppi suvun esimerkkii följaten ekaks suomen kielen.

Donner on skrivannu yli 60 bökkerii. Esikoiskirjansa se julkas jo 18-vuotiaana, ohjas ekan lyhytelokuvansa 21-vuotiaana, grundas Suomen leffa-arkiston 24-vuotiaana, valkattiin Pohjolan buleimman aviisin Dagens Nyheterin elokuvakriitikoksi 27-vuotiaana ja sitt se pokkas itelleen ykkösmestan Venetsian leffafestiksiltä parhaasta esikoisohjauksesta 30-vuotiaana. Kundi on ainoo härmäläine fabu, joka on sökannu Oscar-palkinnon. Finlandia-palkinnon se sai vuonna 1985 buukistaan Isä ja poika.

Tasavallan Pressa myöns Donnerille proffan arvonimen vuonna 2003.

Kuinka Stadin Kundi ja Friidu valitaan?

Stadin Slangi ry on Suomen suurin kotiseutuyhdistys, jonka yhtenä tärkeänä perinteenä jo yli 20 vuoden ajan on ollut nimetä Stadin Kundi ja Friidu. Kuka tahansa saa tehdä ehdotuksia. Yhdistyksen hallitus määrittelee valintakriteerit itsenäisesti. Tästä johtuen valittujen kirjo on ollut vuosien saatossa laaja ja monipuolinen.

Esimerkkeinä kaikkien aikojen ekat Kundi ja Friidu, Kari Rahkamo ja Eva-Riitta Siitonen tai viime vuoden kaikille tutut Pirkko Saisio ja Reiska Laine.

Tämän vuoden hallitus haki stadilaisia, ei välttämättä syntyperäisiä, rentoja, reiluja, jeesaavia ja perinteitä vaalivia. Tosi stadilainen diggaa slangii, on omien gartsojen dallaaja ja hyvällä tavalla dorka.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.