Mainos

Porista syksyn sieniparatiisi

Laihat sienisaaliit ihmetyttävät Lapissa, kun taas Satakunnassa hyvä satokausi jatkuu. Kuivuudesta kärsineessä Kymenlaaksossa on valoa näkyvissä, kertoo Marttaliiton kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen.

– Sateiden paikallisuudesta johtuen alueelliset erot sienisadossa ovat suuria. Ei voida esimerkiksi sanoa, että etelässä on hyvä tilanne, kertoo Hopsu-Neuvonen.

Kuiva kesä herätti pelon, että sienisyksystä tulisi ennätyksellisen huono. Sateiden jäljiltä poimittavaa löytyy paikallisesti runsaastikin. Osin kesähelteiden vaikutukset näkyvät heikoissa sieniesiintymissä.

Rouskut heikoilla Itä- ja Keski-Suomessa

– Lapissa on ilmoihin nähden ihmeteltävän heikko tilanne. Siellä kasvaa kuitenkin jonkin verran suppilovahveroita, karvarouskuja ja vahakkaita, sanoo Hopsu-Neuvonen.

Lappi on normaalisti hyvää aluetta suppilovahveron etsijöille, sillä aikaiset pakkaset verottavat yleensä muiden sienten kasvua. Itä-Suomessa Joensuun seudulla rouskusato on heikko. Samaa ongelmaa esiintyy Keski-Suomessa. Hopsu-Neuvonen ei osaa sanoa, mistä rouskujen vähyys johtuu, mutta uskoo, että kuivuudella saattaa olla osuutensa asiaan.

Esimerkiksi herkkutatteja taas on tavattu runsaasti Joensuun alueelta, samoin suppilovahveroita, kuusilahokkaita ja koivunkantosieniä. Myös Keski-Suomessa on hyvät apajat suppilovahveroille ja kantarelleille.

Parempi syksy Kymenlaaksoon

Sienivuosi näyttää valoisimmat puolensa tänä vuonna Porin seudulla. Rankkojen sateiden ansiosta hyvä kausi Satakunnassa jatkuu. Sienet tosin näyttävät nopeammin rähjääntyneiltä kovien kelien armoilla.

– Satakunnasta löytyy suppilovahveroita, punikkitatteja, mustavahakkaita, kantarelleja ja rouskuja. Toreilla kaupitellaan myös mustatorvisieniä. Torien antimia katsomalla saa vinkkejä paikallisesta sienitilanteesta, huomauttaa Hopsu-Neuvonen.

Kuivuudesta kärsineen Kouvolan seudulla ei sienestäjän kannata menettää toivoa.

– Valoa on näkyvissä suppilovahveroiden ja kangasrouskujen muodossa, kertoo kehittämispäällikkö.

Uudellamaalla sieniä on esiintynyt paikoin mukavasti, mutta löydökset ovat paikallisia.

– Olen itse löytänyt tatteja ja rouskuja Kehä kolmosen ulkopuolelta. Myös esimerkiksi koivunkantosientä ja lahokasta tapaa nyt etelästä, valottaa Hopsu-Neuvonen.

Etsi mahtavat sieniohjeet MTV3:n reseptihaulla

Eira Talka/MTV3

Kuvat: Lehtikuva

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.