Mainos

Populismipuolueet elävät ja voivat hyvin Euroopassa – Tutkija: Mediakohut eivät hetkauta äänestäjiä

Tutkijan mielestä populistisille liikkeille riittää Euroopassa kysyntää ja sen tulevaisuuskin näyttää turvatulta. Esimerkiksi Suomessa populismi vetoaa kyselyiden mukaan myös nuoriin.

Tutkija Mari K. Niemen mukaan Eurooppaan on noussut useita populistisia liikkeitä, joiden rooli vaihtelee suuresti.

– Esimerkiksi Tanskan kansanpuolue on onnistunut selviytymään hallituksen ja opposition välimaastossa. Se on periaatteessa oppositiopuolue, mutta suuren kannatuksen vuoksi siitä on tullut hallituksen tukipuolue. Se on aika ihanteellinen tilanne populistipuolueelle. He pääsevät ajamaan tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa, mutta samalla puolue voi vetäytyä hallituksen muita päätöksiä koskevasta vastuusta, Niemi kommentoi SuomiAreenassa Porissa.

Niemen mukaan maahanmuuton vastustaminen on montaa populistipuoluetta yhdistävä tekijä. Monella on myös omia, paikallisia teemoja.

– Populistipuolueille on tyypillistä nostaa esiin paikallisia kysymyksiä, joilla sulaudutaan ympäristöön. EU-kritiikki on yleensä tärkeä. Asun nykyisin Espanjassa, jossa vaikuttaa vasemmistopopulistinen liike. Tyypillistä on näillä kaikille asettuminen eliittiä vastaan.

Ruotsissa sikäläinen populistipuolue, ruotsidemokraatit, on poliittisesti eristetty eivätkä muut puolueet tee sen kanssa yhteistyötä. Tutkijan mielestä tällä menettelyllä ei ole ainakaan saatu puolueen kannatusta laskuun.

– Eristämisellä, seurannalla ja mediakohuilla ei näytä olleen kannatukseen kielteistä vaikutusta. Heidän kannattajiaan nämä asiat eivät ole häirinneet. Jos joku muu puolue saisi näin kielteistä julkisuutta, se varmaan näkyisi kannatuksessa, mutta ruotsidemokraattien kannattajia se ei haittaa.

7:21

Niemi odottaa kiinnostuksella Ruotsin ensi vuoden vaaleja. Ruotsidemokraatit ovat kirineet kannatuksessa jo kakkospaikalle.

– Eristämispolitiikasta on pakko luopua jos ruotsidemokraatit kasvavat riittävät suureksi.

Suomalaisen populismin tulevaisuuden Niemi määrittelee jännittäväksi.

– Perussuomalaiset pitävät aktiivisesti esillä maahanmuuttokysymyksiä, jotka kiinnostavat suomalaisia kovasti.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.