Mainos

Politiikan tutkija uskoo opposition sopivan perussuomalaisille – "Puolueen tyyppi vaihtui"

Politiikan tutkijan mukaan perussuomalaisten tilanteessa on sekä yhtäläisyyksiä että eroavaisuuksia ruotsidemokraattien tilanteeseen Ruotsissa. 

Turun yliopiston poliittisen historian dosentti Mari K. Niemi kommentoi Huomenta Suomessa perussuomalaisten hallituseroa.

Niemen mukaan tapahtumaketju, jonka päätteeksi hallitus on hajoamassa, lähti liikkeelle perussuomalaisten muuttumisesta puolueena.

– Onhan tässä tilanteessa poikkeuksellisuutta. Ei tule heti mieleen toista puoluekokousta, jossa puolueen tyyppi vaihtui, Niemi kommentoi.

Oppositio sopii populistipuolueelle

Mari K. Niemen mukaan aika näyttää, onko ero hallituksesta perussuomalaisille hyvä vai huono asia. Lähtökohtaisesti oppositio Niemen mukaan sopii populistipuolueelle.

– Varsinkin nyt kun perussuomalaiset on maksanut kovaa laskua hallitusyhteistyöstä. Kun on uusi johtaja, hän pääsee hyvin suoraan nyt linjaamaan ja kritisoimaan oppositiosta käsin.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari kommentoi aiemmin Huomenta Suomessa, että puolue on jatkossa valmis äänestämään hallituksen esityksiä vastaan, vaikka puolue on ollut mukana laatimassa niitä. 

Tätä Niemi pitää tavallisena poliittisena toimintana.

– Perussuomalaiset on joutunut hallituksessa tekemään myönnytyksiä ja se on ollut hinta siitä, että he ovat saaneet omia asioitaan läpi. On hyvin todennäköistä, että perussuomalaisten kädenjälki vähenee hallituksen uudessa ohjelmassa.

Hyväksytystä kyseenalaistetuksi

Poliittisen historian dosentti Mari K. Niemi näkee perussuomalaisten tilanteessa sekä yhtäläisyyksiä että eroavaisuuksia ruotsidemokraattien tilanteeseen.

Vaikka ruotsidemokraatit on Ruotsin toiseksi suurin puolue, muut puolueet ovat kieltäytyneet yhteistyöstä sen kanssa puolueen rasististen juurien takia.

– Ruotsidemokraatit ovat aika voimakkaasti siistineet rivejään. He ovat joutuneet tekemään kovasti töitä hyväksyttävyyden saavuttamiseksi, Niemi kommentoi.

Perussuomalaisten suunnan Niemi näkee olevan toisenlainen.

– Puolue on ollut hyväksytty poliittinen toimija ja nyt tämä on sitten kyseenalaistettu.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.