Populistisia ehdokkaita tyrkyllä valtaan Euroopan suurmaissa: "Suomellekin valtava turvallisuuspoliittinen vaikutus"

Äärioikeisto vallankahvassa - tulevaisuuden arkipäivää Euroopassa? 7:49

Oikeistopopulismi nostaa yhä väkevämmin päätään Euroopassa, vaikka Itävallassa presidentinvaaleissa vihreä ehdokas löikin täpärästi oikeiston vaihtoehdon. Mihin populismi vie Eurooppaa, pohtivat MTV3:n Huomenta Suomessa populismitutkija Laura Parkkinen sekä kansanedustaja Pekka Haavisto (vihr.).

– Kyllähän tämä on reaktio politiikan kriisiin. Vanhat puolueet eivät ole kyenneet esittämään vastauksia talouden ongelmiin ja maahanmuuttajien integraatioon, Haavisto pohtii.

Populistisia ehdokkaita on tyrkyllä valtaan Itävallan lisäksi niin Ranskassa, Saksassa kuin Italiassakin. Lisäksi Eurooppaa horjuttaa Britannia, joka uhittelee EU:sta lähtemisestä.

– Kyllähän Eurooppa toimiakseen tarvitsee kolme komponenttia: Britannian mukana sekä vakauden Saksassa ja Ranskassa. Jos joku näistä horjuu, olemme uuden tilanteen edessä koko Eurooppa, Haavisto varoittaa.

– Jos olemme valittaneet Britannian halvoista EU-maksuista, on muistettava, että maksamme vielä enemmän jos Britannia lähtee. 

Haaviston mukaan kolmen suuren horjumisella olisi koko EU:lle ja myös Suomelle valtava turvallisuuspoliittinen vaikutus.

– Itävallan vaalit olivat viesti muille oikeistopopulistisille puolueille. Ranskan Marine le Pen oli pettynyt, mutta sanoi, että sieltä tullaan vielä. Siellä presidentinvaalit ovat vuonna 2017, tutkija Laura Parkkinen muistuttaa.

Demokratian vaihdevuodet, politiikka viihteellä

Parkkinen kertoi ranskalaistutkijoiden identifioineen, että koko demokratia on vaihdevuosissaan. Paljon on syytä myös koko politiikan viihteellistymisellä ja henkilöitymisellä.

– Itävallassa vihreiden kannatus ei ole näin suuri. Ranskassa halutaan kivoimmat henkilöt presidenteiksi, Parkkinen jatkaa, ja Haavisto säestää:

– USA:n kampanjat menevät yhä enemmän henkilökeskeiseksi. Nyt republikaaneilla on ehdokas (Donald Trump), joka ei noudata puolueensa linjaa.

Myös Le Pen haluaa piilottaa puolueensa äärioikeistolaisen taustan presidentinvaalikampanjassaan.

– Marine Le Pen on avannut henkilökohtaisen blogin, jossa ei ole puolueen tunnuksia vaan jossa hän silittelee vuohia ja koiria, Parkkinen jatkaa.

Populistit menestyvät Parkkisen ja Haaviston mukaan sosiaalisessa mediassa.

– Siellä salaliittoteoriat voivat elää ja niitä voi vahvistaa. Virallisen median kynnystä nämä hulluttelut eivät riko, mutta someen voidaan syöttää myös epätotta. Sen kontrolli ja sen vastaaminen on paljon vaikeampaa, Haavisto tuumaa.

Parkkinen muistuttaa, ettei Le Penin ja Timo Soinin suosituissa blogeissa ole kommentointimahdollisuutta.

– Puhutaan telepopulismista – saadaan todellisuus näyttämään halutulta parilla sanalla, Parkkinen kuvailee.

– Populismi on syntipukkiteorioita, etsitään vääriä syitä ongelmiin, esitetään ratkaisuja, jotka ei ole todellisia, Haavisto muistuttaa.

Katso oheiselta videolta, miksi Pekka Haavisto pitää kaikesta huolimatta perussuomalaisten hallitusvastuuta hyvänä ratkaisuna.

Haavisto: Perussuomalaisten hallitusvastuu oikea ratkaisu 8:20

Lue myös:

    Uusimmat