Tutkija: Perussuomalaisia ei kaapattu yhtenä viikonloppuna – ei hillinnyt radikalisoitumistaan

Perussuomalaisia ei kaapattu kesäisenä viikonloppuna Jyväskylässä, vaan kyseessä oli pitkän jatkumon yksi käänne. Perussuomalaiset ei ole missään vaiheessa juuri hillinnyt radikalisoitumistaan, arvioi Södertörnin yliopistossa Ruotsissa luennoitsijana toimiva Ann-Cathrine Jungar.

Mikä on populistipuolue?

Esimerkiksi näin Ann-Cathrine Jungarin raportti määrittelee populistipuolueen:

  • Pohjoismaisten populistipuolueiden nationalismia luonnehtii kriittisyys maahanmuuttoa ja monikulttuurisuutta sekä eurooppalaisten integraatioprojektien syventämistä kohtaan.
  • Ideologian ydin on järjestelmänvastaisuus, jonka mukaan yhteiskunnan suurimmat konfliktit ilmenevät yhtenäisen, johdonmukaisen ja homogeenisen kansan sekä korruptoituneen poliittisen eliitin välillä, joka ei joko edusta kansaa tai ei vastaa kansan tarpeisiin.
  • Populistisilla puolueilla on usein voimakas ja karismaattinen puoluejohtaja.
  • Oikeistopopulistisilla puolueilla on yleensä keskitetyt ja hierarkkiset puolueorganisaatiot, joissa jäsenten osallistuminen ja vaikutusvalta on rajallista.  

Hänen kirjoittamansa ja Ajatushautomo Agendan tiistaina julkaisema raportti Populismi Pohjoismaissa – marginaalista kohti poliittista keskustaa vertailee pohjoismaisten populistipuolueiden suosion kasvua.

Raportin mukaan perussuomalaisten vuoden 2011 suuressa vaalivoitossa valituista 39 kansanedustajasta kolmasosalla oli taustallaan Jussi Halla-ahon blogin pohjalta syntynyt keskusteluareena Hommaforum tai äärioikeistolaiseksi luettava Suomen Sisu -yhdistys. Tämä ei ole estänyt puolueen kutsumista hallitusneuvotteluihin ja lopulta hallitukseen.

Perussuomalaisten väistynyt johtaja Timo Soini kirjoitti blogissaan puoluekokouksen jälkeen, että puoluevaltuustovaalissa Suomen Sisun junttaporukan toiminta "avasi silmiä". Soinin mukaan perussuomalaiset ei ollut enää sama puolue kuin ennen Jyväskylän kokousviikonloppua.

Jungarin mukaan perussuomalaiset on liikkunut jo pitkään eri suuntaan kuin Ruotsin maahanmuuttovastainen populistipuolue ruotsidemokraatit. Perussuomalaiset ei ole sulkenut ovea juuri keneltäkään, mutta ruotsidemokraatit on pyrkinyt eroon radikaaleimmista voimistaan. Jungarin raportin mukaan perussuomalaisten puoluejohto oli verrattain suvaitsevainen ääripuheista kiinni jääneitä edustajia kohtaan. Ruotsidemokraatit on koko ajan pidetty Ruotsissa eristyksissä, johon perussuomalaisetkin joutui johtajavaihdoksen jälkeen.

Uuden puolueen nimeksi Sininen tulevaisuus –"Me emme puhu, me teemme" 1:38

Sininen tulevaisuus aloittaa pohjalta

Jungar uskoo Halla-ahon perussuomalaisten muuttuvan radikaalimmaksi, koska Soini on väistynyt puolueesta ja hallituksen ulkopuolella puolueella on enemmän tilaa.

Perussuomalaisista eronneelle ryhmälle ja siitä mahdollisesti syntyvälle puolueelle Jungar ennustaa vaikeaa tulevaisuutta.

– Heillä ei ole tällä hetkellä rahaa, resursseja vaalikampaan, organisaatiota, paikallisorganisaatioita, ehdokkaita tai vapaaehtoisia, Jungar sanoo.

Hän myös muistuttaa, että tuleva puolue on mahdollisten äänestäjiensä silmissä joutunut nöyrtymään esimerkiksi Kreikan tukemiseen ja hallituksen EU-politiikkaan.

Jungarin raporttia kommentoinut valtio-opin yliopistonlehtori Emilia Palonen arvioi myös Sinisen tulevaisuuden jatkon hankalaksi.

– Poliittiset asiat unohtuvat, ja jonkin ajan kuluttua puolue voi nousta uudestaan. Jos he tällä hetkellä haluavat vaikuttaa, jonkinlainen agendojen tarkastelu ja neuvotteluvaran luominen on tarpeen, Helsingin yliopistossa työskentelevä Palonen arvioi.

Jungarin mukaan oikeistopopulismin eteneminen Euroopassa ei ole pysähtynyt, vaikka Geert Wildersin puolue ei noussut Hollannissa suurimmaksi tai Marine Le Penistä ei tullut Ranskan presidenttiä.

Jungar muistuttaa, että Wildersin puolue lisäsi kannatustaan edellisistä vaaleista ja lähes 11 miljoonaa ranskalaista äänesti Le Peniä. Myös pohjoismaiset populismipuolueet ovat tulleet jäädäkseen, Jungar arvioi raportissaan.  

Perussuomalaiset erottaa loikkarit kirjeellä 2:13

Uudesta vaihtoehdosta tulossa myös puolue 2:01

Lue myös:

    Uusimmat