Pontuksen ja Jerkerin Susanna-sisko, 45, sai eutanasian Hollannissa – "Lohdullinen ajatus, että voi loppujen lopuksi sanoa, että nyt riittää ja haluan pois"

Miten eutanasia ja lääkäriavusteinen kuolema eroavat toisistaan? Lääkäri vastaa 0:30
KATSO MYÖS: Mikä on eutanasian ja lääkäriavusteisen kuoleman ero? Eutanasiaa ajavan yhdistyksen puheenjohtaja Juha Hänninen kertoo.

Syöpäsairas Susanna ei halunnut kärsiä sairautensa loppuvaihetta. Hän sai eutanasian Hollannissa vuonna 2018.

Pontus Molanderin ja Jerker Molanderin sisko, Susanna, sai eutanasian Hollannissa joulukuussa 2018. Laajalle levinnyttä ihosyöpää sairastanut Susanna nukkui pois 45-vuotiaana.

– Se oli absurdi tilanne, muistelee Jerker Molander hetkeä, jolloin hän kuuli parantumattomasti sairaalta Susanna-siskoltaan, että tämä aikoo pyytää eutanasiaa.

Veljekset kertoivat siskonsa tilanteesta eutanasiaa Suomessa ajavan kansalaisaloitteen julkistustilaisuudessa sekä MTV Uutisten haastattelussa.

Susannan kunto romahti Teneriffan-matkan jälkeen

Molanderin veljesten Susanna-siskon armokuolema oli määrä toteuttaa 1–3 päivän kuluttua sen jälkeen, kun hän kertoi asiasta Jerkerille, ja niin kävikin.

Hollannissa asunut Susanna oli sairastunut ihosyöpään, joka oli levinnyt laajalle, ja sairauden ennuste oli lohduton.

Vielä marraskuussa 2018 Susanna pääsi käymään lomamatkalla Teneriffalla Jerker-veljensä perheen kanssa.

– Hän oli aivan kuin hänellä ei olisi mitään [sairautta], ja minäkin ajattelin, että ehkä tämä kuitenkin tästä selviää, mutta kun hän palasi Amsterdamiin, [vointiin] tuli täydellinen romahdus.

Se oli Pontus-veljen mukaan Susannan pahin pelko.

– Hän ei halunnut loppuvaiheen kärsimystä, ja hänen elinajanodotteensa oli hyvin rajallinen.

Juttu jatkuu kuvan alla..

Veljet olivat ympärillä kuolemanhetkellä

Susannan palliatiivinen hoitojakso eli elämän loppuvaiheen hoito jäi lyhyeksi, mikä oli hänen veljiensä mielestä hyvä asia.

Susannan perhelääkäri kävi keskustelemassa eutanasiasta useamman kerran, minkä lisäksi selvitettiin juridisia asioita.

Päivänä, jolloin Susanna kuoli, veljekset olivat käyneet juomassa glögit läheisessä kuppilassa, minkä jälkeen perhelääkäri saapui.

Veljekset olivat sisarensa ympärillä, kun lääkäri suoritti toimenpiteen. Susanna oli rauhallinen, mikä veljesten mukaan rauhoitti heitäkin.

– Ei siinä tajua, mistä on kysymys. Jälkeenpäin, kun sitä miettii, se oli kaunis tapahtuma. Silloin se oli järkyttävää, muistelee Jerker Molander.

– Susanna laski vielä leikkiä viisi minuuttia ennen kuin hän nukkui pois, se rauhoitti tilannetta, vaikka kyllä se oli kova paikka.

"Tekisin samoin siinä tilanteessa"

Sekä Pontus että Jerker pitävät sisarensa ratkaisua eutanasiasta oikeana.

– Taisin sanoakin Susannalle, että tekisin samoin siinä tilanteessa, missä hän oli.

Veljekset sanovat kannattavansa eutanasian laillistamista Suomessa sisarensa kokemuksen vuoksi.

– Kyllä siinä lohduttomassa tilanteessa olevan pitää voida se ratkaisu tehdä, Pontus Molander toteaa.

– Onhan se lohdullinen ajatus, että voi loppujen lopuksi sanoa, että nyt riittää ja haluan pois, Jerker Molander jatkaa.

Lue myös:

    Uusimmat