Lääkäriliitto kartoittaa lääkäreiden kantaa eutanasiaan – "Arvoristiriita hankalin kysymys"

Miten eutanasia ja lääkäriavusteinen kuolema eroavat toisistaan? Lääkäri vastaa 0:30
KATSO MYÖS: Tämä on eutanasian ja lääkäriavusteisen kuoleman ero.

Suomen Lääkäriliitto aloittaa ensi viikolla tutkimuksen, jolla kartoitetaan lääkäreiden suhtautumista eutanasiaan eli armokuolemaan. Kyselyn tuloksia on tarkoitus hyödyntää myöhemmin liiton päätöksenteossa.

Lääkäriliiton valtuuskunta käsitteli eutanasiaa viimeksi noin puolitoista vuotta sitten ja päätti pitää kantansa ennallaan.

– Lääkäriliiton kanta tällä hetkellä on se, että ei kannateta eutanasiaa eikä lääkäriavusteista itsemurhaa, kertoo liiton toiminnanjohtaja Janne Aaltonen MTV Uutisille.

Hänen mukaansa kannan taustalla on useita syitä ja perusteita.

– Ensimmäinen ja tärkein lähtee elämän kunnioittamisesta, jota pidetään kaikkein tärkeimpänä ihmisarvona.

Juttu jatkuu kuvan alla.

"Arvoristiriita hankalin kysymys"

Aaltonen arvioi, että hankalin kysymys eutanasiassa on suhtautuminen elämään ja kuolemaan sekä lääkäreiden oma arvomaailma suhteessa potilaiden ja yhteiskunnan tarpeisiin.

– Se on se arvoristiriita, joka tässä on kaikkein hankalin kysymys.

Aaltonen ei lähde ennakoimaan, tuleeko Lääkäriliiton kanta muuttumaan lääkäreille tehtävän kyselyn myötä.

Suomessa avautui tänään kansalaisaloite, joka ajaa eutanasian ja lääkäriavusteisen kuoleman laillistamista Suomessa.

Aaltonen uskoo, että aloite etenee eduskunnan käsittelyyn, kuten kävi edelliselläkin kerralla viitisen vuotta sitten, mutta tuolloin eduskunta hylkäsi aloitteen.

Hollannissa lähtötilanne ollut toisenlainen

Suomessakin on nostettu esiin Hollanti, jossa eutanasia on ollut jo pitkään laillista. Aaltonen katsoo, että siellä lähtötilanne eutanasian sallimiseksi on ollut toisenlainen.

– Siellä lääkärit ovat itse halunneet tällaista toimintaa harjoittaa, ja se koko aloite on lähtenyt lääkärikunnasta. Silloin on ihan ymmärrettävää, että lääkärikunta suhtautuu asiaan positiivisesti. Sitten taas joissakin muissa maissa pyritään lääkärikunnan ulkopuolelta edesauttamaan tätä prosessia, jolloin asetelma on toisenlainen.

Aaltonen myös huomauttaa, että Hollannissa on käytössä perhelääkärijärjestelmä, jossa jokaisella potilaalla on oma perhelääkäri, joka myöskin toteuttaa mahdollisen eutanasian.

– Suomessa sellaista järjestelmää ei ole. Meidän pitäisi sellainen saada, toki ihan muista syistä kuin eutanasian vuoksi, mutta hollantilaista järjestelmää emme voi ottaa käyttöön, koska meiltä puuttuu se keskeinen elementti.

Lue myös:

    Uusimmat