Pölynimurien valmistaja: Kuluttajia johdetaan harhaan

Pölynimurivalmistaja Dyson on aloittamassa oikeudenkäyntiä imureiden energiamerkinnöistä. Dysonin mukaan merkintä johtaa kuluttajia harhaan.

Dyson on hakenut Euroopan yleisessä tuomioistuimessa uutta käsittelyä imureiden energiamerkinnöille. Merkintä on tulossa voimaan syyskuussa 2014. Valmistajan mukaan merkintä johtaa kuluttajia harhaan suosimalla vanhanaikaista pölynimuriteknologiaa.

Dysonilta muistutetaan, että teknologia on kehittynyt 15 vuoden aikana siten, etteivät imurit tarvitse pölypussia. Markkinoilla on edelleen imureita, jotka Dysonin mukaan perustuvat ympäristöä kuormittaviin oheistarvikkeisiin. Pölynimureiden oheistarvikkeiden, kuten pölypussien ja filttereiden, kustannuksia ei kuitenkaan huomioida EU:n energiamerkinnässä. Dysonin mukaan seurauksena on, etteivät kuluttajat voi hahmottaa energiamerkinnän perusteella, kuinka paljon pölynimuri kuluttaa ympäristöä ja kukkaroa.

Laboratoriossa eri olosuhteet kuin kotona

Uuden EU-direktiivin mukaan pölynimurit tulee testata laboratoriossa tyhjillään ilman pölyä. Valmistaja kuitenkin muistuttaa, että pölynimurin suorituskyky kotona on erilainen kuin laboratoriossa. Pölypussit ja filtterit menevät tukkoon pölystä, kun laitetta käytetään. Yleensä markkinoilla olevat pölynimurit menettävät imutehoaan, jolloin ne myös hukkaavat enemmän energiaa.

Dysonin mukaan paras tapa vähentää pölynimurien ympäristökuormitusta on asettaa yläraja pölynimureiden moottorien wattimäärälle ja ottaa energiamerkinnöissä huomioon pölypussien ja filttereiden käyttö.

Imureillekin energiarajat

EU:n tavoitteena on vähentää energiankulutusta ja hiilijalanjälkeä vuoteen 2020 mennessä. Imureita koskevat Ecodesign-toimenpiteet asettivat rajoitteita pölynimureillekin ja muun muassa ylärajan niiden moottorin sähkön kulutukselle. Tämän vuoksi esimerkiksi yli 1 600 wattia kuluttavia imureita ei enää myydä vuonna 2014. Vuoteen 2017 mennessä samainen kielto koskee 900 wattia kuluttavia imuroita.

Lähde: Dyson

Kuva: Shutterstock

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja