Pölynimureiden tehot testattiin – mainosten pussittomat hitti-imurit eivät ole parhaita

Käyttömukavuus lisää siivoustyön imua. Pölypussiton imuri toimii edelleen perinteisen haastajana.

Energiamerkin avulla voi vertailla pölynimureiden suorituskykyeroja, kuten imurointitulosta, poistoilman puhtautta ja energiatehokkuutta. Työtehoseura testasi 11 pölynimuria, joista neljä oli pölypussitonta mallia.

Arvioinnissa painotettiin käyttöominaisuuksia, sillä ne vaikuttavat merkittävästi imuroinnin sujuvuuteen ja lopputulokseen sekä imurin puhdistamiseen. Testissä ilmeni, ettei pölypussiton imuri ole huolettoman käyttäjän laite, toisin kuin monet olettavat. Kodinkonehuollon mukaan suurin osa pölynimureiden vioista johtuu käyttövirheistä.

Imureiden arvosanoissa painotettiin suorituskykyä 30 prosentilla ja käyttöominaisuuksia 70 prosentilla. Tärkeimmät arviointikriteerit olivat imurin toimintasäde, paino ja liikuteltavuus erilaisilla pinnoilla ja kynnyksen ylityksissä, suuttimien ja valitsimien käytettävyys, suodattimien ja pölypussien vaihtaminen sekä käyttöohje. Pölypussittomissa malleissa mielenkiinto kohdistui pölysäiliön toimivuuteen ja puhdistamiseen.

Pölypussillisten imureiden hinnat olivat 229–359 euroa ja pussittomien 139–239 euroa.

– Testin tulokset auttavat imurivalinnassa, mutta niitä kannattaa tarkastella omien käyttötarpeiden kautta. Esimerkiksi imurin paino tai koko voivat olla ratkaisevia valintaperusteita, jos kotona on vähän säilytystilaa tai jos imuria kannellaan kerroksesta toiseen. Toimintasäde ja johdon pituus ovat tärkeitä valintaperusteita isossa asunnossa tai jos pistorasioita on vähän, kertoo tutkija Tarja Marjomaa Työtehoseurasta.

Pölypussilla vai ilman?

Pölypussillisten imureiden imurointitulokset matoilla olivat hiukan parempia kuin pölypussittomilla imureilla, mutta energiatehokkuudeltaan ja käytettävyydeltään kaikki imurit olivat varsin hyviä, kuten tämän hintaisilta imureilta voidaan odottaa.  

Testin pölypussilliset imurit olivat keskenään melko tasaväkisiä.

Suorituskyvyn kokonaisarvosanat olivat 4,1–4,7 pistettä ja käyttöominaisuusarvosanat 3,9–4,6 pistettä maksimipistemäärästä 5.

Pölypussittomat imurit ovat edelleen pölypussillisten mallien haastajia, sillä niiden arvosanat olivat hieman heikompia, joskin vähintäänkin tyydyttäviä.

Pölypussittomien imureiden suorituskykypisteet olivat 2,9–4,0 ja käyttöominaisuuksien arvosanat olivat 3,2–4,1 pistettä.

Käytä alkuperäispusseja

Alkuperäispölypussien käyttö on turvallinen valinta. Monen pölynimurin käyttöohjeessa neuvotaan käyttämään alkuperäispusseja, sillä ”merkittömien” pölypussien käyttö voi aiheuttaa imurille vaurioita, joita tuotetakuu ei korvaa.

– Hyvä konsti on ottaa imurin tunnistetiedoista kuva puhelimen kameraan, jos pölypussimerkkiä tai -mallia on hankala muuten muistaa, vinkkaa Marjomaa.

Pölypussiton imuri on varteenotettava vaihtoehto, jos pölypussien hankkiminen tuottaa alituista päänvaivaa.

– Testissä kävi selväksi, että pölypussittoman imurin imurointitulos etenkin kovalla lattialla on hyvä. Sen sijaan pölysäiliön tyhjentäminen ja puhdistaminen on epämiellyttävää, vaikka säiliön irrottaminen ja takaisin paikoilleen laittaminen on vaivatonta. Pölyallergikolle pölypussiton imuri ei ole järkevä valinta, sillä tyhjennyspuuhassa pölyä pöllähtää sekä ympäristöön että käsille, Marjomaa toteaa.

Pölynimureiden viat usein seurausta käyttövirheistä

Toimitusjohtaja Mikko Ranta Kodinkonehuolto Urpo Ranta Ky:stä toteaa, että suuri osa pölynimureiden vioista johtuu käyttäjälähtöisistä tekijöistä. Käyttöohjeita ei lueta ja imurin huoltotoimenpiteet laiminlyödään.

– Meille tulee huoltoon melko uusiakin imureita, joiden rikkoutumisen syy on usein suodattimien likaisuuden aiheuttama huono imuteho tai jopa moottorivaurio. Koska kyse on käyttövirheestä, jäävät kustannukset laitteen omistajalle, Mikko Ranta sanoo.

– Ihmiset ostavat pölypussittomia imureita ja kuvittelevat niiden olevan huoltovapaita. Pölypussiton imuri ei ole huolettoman käyttäjän laite. Se vaatii säännöllisiä hoitotoimenpiteitä kuten esimerkiksi pölysäiliön puhdistamisen tyhjennyksen yhteydessä, suodattimien pesuun ja vaihtoon liittyviä toimenpiteitä sekä putkistojen tarkistusta.

Huoltoon tulevissa imureissa on usein vaurioita myös imuputken mekanismeissa.

– Imuputkea ja -letkua käsitellään voimalla. Myös imuputkelle tarkoitettu lepoteline imurin rungossa rikkoutuu helposti, kun imuputki runnotaan siihen täydessä pituudessaan. Käyttäjän pitäisi muistaa, ettei imurin varsi ole astalo, Mikko Ranta opastaa.

Maksimiottoteho alle 1600 wattia

Vuosi sitten voimaan astunut EU-direktiivi rajoittaa verkkokäyttöisten pölynimurien maksimiottotehoa ja asettaa alarajan niiden imukyvylle. Imureiden ottotehot ovat olleet suuria, jopa yli 2000 wattia, joka on ollut myös vahva myyntiargumentti.

Suuri wattimäärä, eli nimellisen ottotehon määrä ei kerro imurin pölynpoistotehosta. Myytävien imureiden maksimiteho saa olla jatkossa enintään 1600 wattia.

– Maksimiottotehon pieneneminen ei automaattisesti heikennä imurin puhdistustulosta. Lopputulokseen vaikuttavat myös muun muassa imurin tiiveys ja suuttimien muotoilu. Nyt testattujen imureiden liitäntätehot olivat vain 650–800 wattia, mutta silti niiden pölynimukyvyn tulokset olivat etenkin kovalla lattialla hyviä, toteaa Marjomaa.

 

Lähde: Työtehoseura

Lue myös:

    Uusimmat