Sadat tuhannet luottavat robotti-imuriin – näihin asioihin "Keijo tai Matti" ei kuitenkaan pysty

Sadoissa tuhansissa kodeissa luotetaan robotti-imuriin - imuroiko se oikeasti tarpeeksi hyvin? 10:09
Katso video: Sadoissa tuhansissa kodeissa luotetaan robotti-imuriin - imuroiko se oikeasti tarpeeksi hyvin?

Robotti-imuri löytyy jo yli 700 000 suomalaisen kotoa, selviää Asuntosäätiön tuoreesta tutkimuksesta. Harvalle se riittää kuitenkaan ainoaksi imuriksi, huomauttaa Marttaliiton asiantuntija. 

Asuntosäätiön tuore Kotionnellisuus-tutkimus paljastaa, että jo joka viidennen suomalaisen kotona siivousurakkaa helpottaa robotti-imuri. 

Kaikkein suosituimpia ne ovat lapsiperheissä ja ruuhkavuosia elävien 25–44-vuotiaiden kotitalouksissa, joista yli neljäsosalla on robotti-imuri arkea helpottamassa.

– Ne toimivat hyvin lapsiperheissä, kun haluaa tehdä arkisiivousta eikä välttämättä ole niin paljoa ylimääräistä aikaa, kertoo Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa Marttojen kotitalousasiantuntija Helena Mäntylä.

Mäntylällä itsellään on kaksi lasta – ja kotona robotti-imuri.

Asuntosäätiön tutkimuksen mukaan valtaosa robotti-imureista on myös nimetty – toisin kuin muut kodinkoneet. Suosituimpien nimien joukossa ovat muun muassa Robo ja NuuNuu, mutta myös ihmisten nimillä varustetut robottiapurit kuten Irma, Kerttu, Keijo tai Matti pyörivät suomalaisten kodeissa. 

Eniten robotti-imureita löytyy idästä ja lännestä, eli Karjalasta ja Pohjanmaalta. Sen sijaan vähiten robotti-imureiden tarjoamaan siivousapuun luotetaan Pirkanmaalla, Savossa ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Kaipaa kaveriksi perinteistä imuria

Siivousapua robotti-imureista on Mäntylän mukaan tavalliseen pölynkeräämiseen, mutta pienet kivet eteisessä jäävät niiltä yleensä poimimatta. Harvassa taloudessa pärjätään myöskään pelkällä robotti-imurilla, eli minimalistille robotti-imuri tuskin sopii.

– Tämähän ei putsaa lattialistoja tai mene sohvan alle imuroimaan tai imuroi pölyjä sängystä, joten niihin vaaditaan perinteistä imuria, Mäntylä sanoo.

Haasteeksi tulevat ajoittain myös huonekalujen uudelleenjärjestelyt, joiden takia robotti-imurit jäävät eri tiloihin jumiin. 

Mäntylä joutui itse ongelmiin hapsumattojen kanssa.

– Olen joutunut leikkaamaan isoäidin räsymatosta hapsupalat pois, koska ne olisivat tarttuneet robotti-imuriin kiinni, hän kertoo.

Haasteita pienestä säiliöstä 

Koiraperheissä robotti-imuri voi olla hyvä apuri putsaamaan koirankarvoja ja hilsettä, mutta Mäntylä huomauttaa, että pieneen robotti-imurin säiliöön ei paljoa mahdu. 

– Koiran karvaa voi tulla niin paljon, että tuo pienen pieni robottisäiliö täyttyy tosi nopeasti, jolloin imuteho heikkenee ja sitä saa olla koko ajan tyhjentämässä, Mäntylä sanoo. 

Lemmikkien kanssa robotti-imurit eivät ole helpoimmasta päästä, etenkin jos lemmikillä on vatsa löysänä ja käy vahinko sisälle. 

– Robotti-imuri saattaa levitellä asioita, Mäntylä sanoo.

Juttua korjattu 5.3. klo 9.30: Korjattu haastateltavan nimi Helena Mäntyläksi. 

Lue myös:

    Uusimmat