Mainos

Polvirikon tähystysleikkaukset turhia ja jopa haitallisia

Polven nivelrikkoa ei pitäisi enää hoitaa tähystysleikkauksella, brittiasiantuntijat suosittavat. Leikkaus ei heidän mukaansa tuo pitkäaikaista apua todennäköisesti millekään potilasryhmälle.

British Medical Journalissa julkaistu kannanotto perustuu tuoreisiin katsaustutkimustuloksiin, joiden perusteella polven tähystysleikkaus ei ole lumehoitoja parempi kahden vuoden seurannassa. Leikkaus ei vähennä potilaiden kipuja eikä paranna heidän toimintakykyään merkittävissä määrin. Osa potilaista voi silti saada leikkaukseen liittyviä haittavaikutuksia.

Todisteet polven tähystysleikkausten tehottomuudesta ovat kasaantuneet vuosien varrella, ja viimeistään nyt näyttää selvältä, että tämä hyvin yleinen toimenpide on valtaosalle nivelrikkopotilaista turha. Tästä huolimatta leikkaus tehdään vuosittain arviolta kahdelle miljoonalle potilaalle ympäri maailmaa.

Katsaustutkimuksessa analysoitiin 13 satunnaistetun kliinisen tutkimuksen ja 12 seurantatutkimuksen aineistot. Tutkijat pitävät epätodennäköisenä, että näyttö muuttuisi enää lisätutkimusten myötä.

Suomalaisissa Käypä hoito -suosituksissa polven tähystysleikkausta eli artroskopiaa ei suositella polvinivelrikon hoitoon. Ensisijaisina hoitoina suositellaan muun muassa laihduttamista, liikuntaa ja kipulääkkeitä.

Nivelrikko on maailman yleisin nivelsairaus. Polven nivelrikot ovat harvinaisia alle 45-vuotiailla, mutta ne yleistyvät iän myötä. Yli 75-vuotiaista naisista polven nivelrikkoa potee jo 30 prosenttia ja miehistä 16 prosenttia.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Urheilullisella Tarjalla todettiin pitkälle edennyt nivelrikko 

Kun Tarja Tauriaisella todettiin nivelrikko, se oli jo edennyt melko pitkälle. Tauriainen kertoi sairastumisestaan lumikenkälenkillä Huomenta Suomessa maaliskuussa 2017.

4:29

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.