Polttoainetta lihaksille ja keholle – ravitsemusasiantuntijan vinkit liikkujalle

Hiihtolomalla harrastetaan paljon ulkoilua ja liikuntaa. Silloin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota oikeaan ruokailuun, jotta jaksaa paremmin.

– Nyrkkisääntönä kaksi asiaa: Riittävästi energiaa ja tarpeeksi usein. Varsinkin silloin, kun liikutaan paljon, pitää syödä monipuolisesti, mielellään kunnon aterioita. Sopiva ruokailujen väli on 3–4 tuntia. Mikäli väli kasvaa yli neljään tuntiin, on syytä ottaa jo välipalaa, opastaa ravitsemusasiantuntija Soile Käkönen.

Aminohapot rakentavat lihaksia

Kun ruokavaliossa on riittävästi proteiinia, jaksaa paremmin. Lihakset saavat proteiinista välttämättömiä aminohappoja, jotka toimivat lihasten rakennusaineina. Liha on mainio proteiinin lähde. Monipuoliseen ruokavalioon tarvitaan proteiininlähteiden lisäksi hiilihydraatteja, kuten perunaa, riisiä tai pastaa sekä runsaasti kasviksia, jatkaa HK Ruokatalon ravitsemusasiantuntijana toimiva Käkönen.

– Monissa tuotteissa on maininta ”runsasproteiininen”, joka helpottaa valitsemaan esimerkiksi liikuntapäiviin sopivia tuotteita, hän vinkkaa.

Viikon mittainen loma myös lasten vanhemmille katkaisee sopivasti arkea. Koska viikko on lyhyt aika, kannattaa silloin ottaa kunnon irtiotto arkirutiineista. Enemmän ulkoilua ja liikuntaa, vähemmän aikaa hellan ääressä.

Terveelliset lomaruuat voi valmistaa etukäteen – tai laittaa vaikkapa lihapadan porisemaan ulkoilun ajaksi.

Hiihtoloman vietolla pitkät perinteet

Kouvolalainen voimistelunopettaja Santeri Hirvonen ehdotti Kasvatus ja koulu -lehdessä vuonna 1926 koululaisille sisätiloissa työskentelyn vastapainoksi viikon mittaista hiihtolomaa. Hän kirjoitti, että keväthangilla hiihtäessään lapset saisivat raitista ilmaa ja kestävyyttä lopun lukuvuoden puurtamiselle.

1930-luvun alussa Lauri Pihkala ryhtyi ajamaan asiaa eteenpäin. Kouluhallitus hyväksyi idean ja vuonna 1933 hiihtoloma otettiin kouluissa käyttöön. Hiihtolomalla on jo yli 80-vuotinen historia, mutta edelleen sen tavoite on sama. Hiihtoloma katkaisee hyvin lasten kevätlukukauden ja tuo toivotun hengähdystauon. Olosuhteet talviulkoiluharrastuksiin ovat juuri nyt myös parhaimmillaan.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat