Polttoaineiden hinnannousu näkyy myös Puolustusvoimissa – marssitaanko armeijassa jatkossa vain jalan?

2:22imgKatso video: Miten varusmiesten vapaaehtoinen yhteismajoituskokeilu on onnistunut?
Julkaistu 20.08.2022 15:35

MTV UUTISET – KAUPPALEHTI

Polttoaineiden hinnannousu vaikuttaa myös puolustusvoimien kustannuksiin, mutta operatiivisesta toiminnasta ja harjoitustoiminnasta ei tingitä.

Polttoaineiden hintojen nousu Venäjän hyökkäyssodan seurauksena vaikuttaa myös Puolustusvoimien toiminnan kustannustasoon, kertoo Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen viestintä.

Osaan Puolustusvoimien harjoituksista matkustetaan myös pidemmän matkan päähän polttoainetta vaativilla ajoneuvoilla. Lakisääteisten tehtävien kannalta välttämättömästä operatiivisesta toiminnasta ja harjoitustoiminnasta ei viestinnän mukaan tingitä.

Lue myös: Näin Nato muuttaa varusmiespalvelusta – varusmiesliiton puheenjohtaja: Työpaikkoja puolustusvoimiin lisää

Puolustusvoimat joutuu muiden viranomaisten tapaan sovittamaan toimintansa annettuihin resursseihin, kertoo Puolustusvoimien Pääesikunnan viestintäosastolta majuri Olli Koistinen. Polttoaineiden hinnannousu vaikuttaa hänen mukaansa muun yleisen kustannustason tavoin toiminnan suunnitteluun kaikilla organisaation tasoilla.

Onko Puolustusvoimien sitten täytynyt ottaa käyttöön erityisiä säästötoimia esimerkiksi varusmieskoulutuksessa?

Toistaiseksi erillisiä, juuri polttoaineiden viimeaikaiseen hinnannousuun liittyviä säästötoimenpiteitä ei ole käynnistetty, Koistinen kertoo.

4:18img

Katso myös: MTV kysyi varusmiehiltä: Miten sota Ukrainassa vaikuttaa maanpuolustustahtoon?

Puolustusvoimat hankkii maa-, meri- ja ilmakulkuneuvojen polttoainetta kotimaisilta toimittajilta, logistiikkalaitoksen viestintä kertoo. Silloin kun ajoneuvoja tankataan liikenneasemilla, ensisijainen tankkauksen palvelutuottaja on Neste.

Lue myös: Suomalainen raskas kranaatinheitin nähty Ukrainan armeijan käytössä – tästä syystä se on erinomainen ase

Tulevia hankintoja tehdään energiatehokkaasti

Kustannustehokkuus on Koistisen mukaan Puolustusvoimissa keskeinen suunnittelun perusta. Energiatehokkuus taas on yksi osatekijä arvioitaessa tulevia materiaalihankintoja.

Kaikessa Puolustusvoimien toiminnassa energiatehokkuuden parantaminen on pitkän aikavälin tavoite, kerrotaan logistiikkalaitoksen viestinnästä.

Energiatehokkuuden parantaminen tuottaa logistiikkalaitoksen viestinnän mukaan tuottaa kustannussäästöjä, parantaa huoltovarmuutta ja vähentää hiilidioksidipäästöjä Puolustusvoimien energia- ja ilmasto-ohjelman tavoitteiden mukaisesti.

Lue myös: Siviilipalvelus tulee muuttumaan tulevaisuudessa

Lentosimulaattorien käyttö puolustusvoimien koulutuksessa on ylipäätään kehittynyt energia- ja ilmasto-ohjelma -julkaisun mukaan. Se vähentää maa-ajoneuvojen, merenkulun alusten ja lentokaluston sekä erilaisten ampuma- ja muun kaluston käyttötarpeita.

Julkaisussa kerrotaan myös, että kuljettajille annetaan koulutusta taloudelliseen ajotapaan.

Yleisimpiä polttoainelaatuja Puolustusvoimien polttoainejakeluautossa ovat diesel ja bensiini, mutta jakeluautossa on useita eri polttoainelaatuja, selviää maavoimien verkkosivulta.

5:32img

Katso video: Muuttaako Nato-jäsenyys varusmiespalvelusta?

Tuoreimmat aiheesta

Armeija