NY Times tutustui Suomen armeijaan, joka varautuu pahimpaan Venäjän naapurina – "Nyt he tietävät, miksi ovat asepalveluksessa"

Tavallisiin suomalaiskoteihin halutaan täysi sotilasvarustus aseista lähtien – valtio osallistuisi kustannuksiin 3:41
Tavallisiin suomalaiskoteihin halutaan täysi sotilasvarustus aseista lähtien – valtio osallistuisi kustannuksiin. Reserviläisliiton puheenjohtaja Kari Salminen kertoo videolla, mitä se käytännössä tarkoittaisi!

Yhdysvaltojen tunnetuimpiin sanomalehtiin lukeutuva New York Times raportoi Suomen armeijasta ja nosti esille muun muassa naisten vapaaehtoisen asepalveluksen.

New York Timesin toimittajat jalkautuivat Suomen kamaralle ja seurasivat maamme armeijan varusmiesten ja reserviläisten harjoituksia niin Hämeenlinnassa, Santahaminassa, Espoossa ja muualla Helsingissä.

Lehti kertoo artikkelissaan vanhassa opiskelija-asunnossa suoritetusta harjoitustilanteesta, jossa sotilaat sotakoirineen koordinoivat tilannetta terrori-iskun tai sodan varalta.

Ensimmäisessä harjoituksessa sotilaat eristivät räjähteiden vuoksi tuhoutuneen tapahtumapaikan ja etsivät rakennuksen raunioista elossa olevia.

Toisessa harjoituksessa varusmiehet oli jaettu kahteen joukkueeseen. Toinen joukkue puolusti omaa aluettaan, kun toinen joukkue hyökkäsi sinne.

Ammuntaa harjoiteltiin eräänlaisilla laseraseilla ja sotilaiden pukemat sensorivyöt kertoivat, mikäli sotilasta ammuttiin.

Maanpuolustuksesta ei tingitä

Lehti korostaa, että Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on näyttänyt Suomelle, ettei maanpuolustuksesta voi tinkiä. Suomella on unohtumatonta sotahistoriaa Venäjän kanssa ja menetettyjä maa-alueita Venäjälle.

New York Times nostaa artikkelissaan esille Suomen 18 – 30 vuoden iässä suoritettavan asevelvollisuuden ja maamme satojentuhansien sotilasvahvuuden.

Tuoreena Nato-jäsenenä panostamme lisäksi reserviläisten olennaisten harjoitusten tiheyttä.

Monet naiset suorittavat asepalveluksen vuosittain

Harjoitukseen osallistunut 19-vuotias Sofia Nurmi kertoo, että hän on oppinut pääsemään asepalveluksen harjoitusten johdosta yli muun muassa pimeän pelosta.

Nurmi toimi New York Timesin seuraamassa harjoituksessa sotilaspoliisin tehtävässä. Tulevaisuudessa Nurmi pohtii hakevansa rajavartijaksi.

21-vuotias Nora Nordstöm ja 20-vuotias Lumi Joutsen ovat puolestaan astuneet asepalvelukseen tänä vuonna.

Nordström ja Joutsen ovat Santahaminassa osa suurempaa varusmiesten yksikköä ja kuten New York Times toteaa, he harjoittelevat ilman erityiskohtelua naisille.

Nordström keskeytti asepalveluksensa viime vuonna loukkaantumisen vuoksi, mutta palasi toipumisen jälkeen takaisin.

– Kun Ukrainan sota alkoi, tuntui epätodelliselta käyttää näitä vaatteita.

Monet naiset suorittavat asepalveluksen vuosittain siitä huolimatta, että se on naisille tällä hetkellä vapaaehtoista.

Motivaatio lisääntynyt Ukrainan sodan vuoksi

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on lisännyt varusmiesten ja reserviläisten motivaatiota Suomen maanpuolustuksessa, upseerit kertovat artikkelin mukaan.

Varusmiesten koulutuksessa panostetaan lisäksi aiempaa enemmän dronekoulutukseen sekä kartoitetaan hakkerointiin liittyvää tietoa.

Eversti Vesa Laitosen mielestä Venäjän hyökkäyssota on tyhjentävä vastaus siihen, miksi asevelvollisuus ylipäätään suoritetaan.

– Nyt he ainakin tietävät, miksi he ovat asepalveluksessa.

– Nyt voimme vastata heidän kysymykseensä.

Lue myös:

    Uusimmat