Pöllöraati: Uutta hallitusta ei synny ilman Kokoomusta: "Käytännössä on vain kaksi relevanttia vaihtoehtoa"

Pöllöraati: Miten vaikeaa hallituksen muodostamisesta tulee? 11:12
Katso videolta, mitä Pöllöraati odottaa tulevilta hallitusneuvotteluilta

Pöllöraati kävi Huomenta Suomessa läpi asetelmia tuleviin hallitusneuvotteluihin.

Osa puoluejohtajista on ennen vaaleja tuonut ilmi hallitusyhteistyön mahdottomuuden tiettyjen puolueiden kanssa.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko totesi jo hyvissä ajoin, että keskusta ei jatka hallituksessa nykyisellä pohjalla. MTV Uutisten politiikan toimittajan Alec Neihumin mukaan keskustan ilmoitus vei pohjan SDP:n ja vasemmistoliiton mahdolliselta toiveelta toisesta vasemmistohallituksesta. Samaa mieltä on MTV Uutisten vaaliasiantuntija Jari Korkki

– Klassista asetelmaa, jossa tämä hallitus pyrkisi voittamaan vaalit ei enää ole, Korkki sanoo.  

Seuraa vaali-iltaa MTV:n seurassa kello 19.30

MTV Uutiset seuraa vaalipäivää hetki hetkeltä ja näyttää suorassa tuloslähetyksessä ääntenlaskennan etenemisen sekä puolueiden puheenjohtajien reaktiot ja asiantuntijoiden kommentit.

Suora tuloslähetys vaalivalvojaisista ja Pikkuparlamentista alkaa MTV:n uutisankkurin Maija Lehmusvirran johdolla kello 19.30. Lähetys jatkuu, kunnes vaalien ratkaisu on selvä.

MTV:n Tulospalvelu avautuu kello 20 ja näyttää heti ennakkoäänien jakauman. Tämän jälkeen vaalitulos päivittyy reaaliajassa Tulospalveluun, jonka kautta voi tarkastella äänten jakautumista ja oman ehdokkaan äänisaalista.

Jos oma ehdokas on vielä valitsematta, etsi paras MTV:n Vaalikoneesta!

Keskustan lisäksi ennakkoehtoja hallitusyhteistyölle on asettanut ainakin SDP, joka puolestaan ei halua hallitukseen perussuomalaisten kanssa. Yhteistyön poissulkemiset tiettyjen puolueiden kanssa rajaavat automaattisesti vaihtoehtoja hallituspohjaksi. 

– Käytännössä tähän maahan ei hallitusta synny ilman Kokoomusta, Neihum toteaa. 

Erojen sijaan pian on pakko pohtia yhteneväisyyksiä

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ilmaisi MTV:n puheenjohtajatentissä keskiviikkona 29. maaliskuuta suhtautuvansa optimistisesti hallitusneuvotteluihin. Korkin mukaan muutaman päivän kuluttua onkin aika erojen sijaan pakko alkaa pohtia yhteistyön mahdollisuuksia ja yhdistäviä asioita.

– Kävi tässä vaalissa miten tahansa, niin sunnuntai-iltana tai viimeistään maanantaina tai tiistaina on pakko ruveta miettimään sitä, että kenen kanssa tässä aletaan hommiin, Korkki sanoo.

Ylen Politiikkaradion toimittajan Linda Pelkosen mukaan Kokoomus voi vaalit voittaessaan "kilpailuttaa" SDP:tä ja perussuomalaisia keskenään.

– Kumpi lupaa enemmän ja kumpi antaa enemmän periksi omista vaalilupauksistaan esimerkiksi, Pelkonen pohtii.

Neihumin mukaan kolmen kärkipuolueen asetelma on samaan aikaan hankala ja selkeä. 

– Käytännössä tässä on vain kaksi relevanttia vaihtoehtoa, hän summaa. 

Leikolan lohkoketju, osa 3: Vaalit 5:48
Katso myös Leikolan lohkoketjun kolmas osa: "Jos äänestää keskustaa tai vihreitä, ei voi olla varma, haluaako kumpikaan hallitukseen."

Lue myös:

    Uusimmat