Vaalivalvoja Korkki: Raottiko Marin ovea sinipunalle MTV:n pääministeritentissä?

Pääministeritentin parhaat palat 9:17
Missasitko eilisen pääministeritentin? Uuvuttaako ajatus 1,5 tunnista puoluepomojen parissa? Katso tentin parhaat palat alle kymmenessä minuutissa!

SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin sanoi MTV:n pääministeritentin lopuksi suhtautuvansa hallitusneuvotteluihin optimistisemmin kuin vaalikamppailun alussa. Marinin mukaan kokoomus on vaalien lähestyessä tullut SDP:n linjoille. Tämä on tietysti vaalipuhetta, mutta voi sen tulkita niinkin, että SDP ja Marin itse eivät enää näe kokoomusta aivan sellaisena mörkönä kuin ovat sen aiemmin kuvanneet, kirjoittaa MTV:n vaaliasiantuntija Jari Korkki.

MTV:n keskiviikkoillan pääministeritentti ei tainnut nimestään huolimatta vielä ratkaista, kenestä tulee Suomen seuraava pääministeri. Tuoreimpien mielipidekyselyiden valossa sunnuntain vaali-illasta on tulossa äärimmäisen jännittävä, ja voi hyvin olla, että vaalitulosta jännitetään ääntenlaskennan loppusuoralle saakka.

MTV:n vaalitentin loppuhetkillä huomio kiinnittyi kokoomuksen Petteri Orpon SDP:n Sanna Marinilta puristamaan anteeksipyyntöön kokoomuksen ja perussuomalaisten mahdollisen hallituspohjan sinimustasta luonteesta.

Orpon loukkaantuminen on varmasti osin taktista, mutta totta on, että sinimusta väriyhdistelmä on Suomen poliittisessa historiassa totuttu liittämään fasismiin ja 1930-luvun äärioikeistolaiseen liikehdintään. Perussuomalaisten Riikka Purraan asti Marinin anteeksipyyntö ei ulottunut.  

Marinin lanseeraamaa termiä voi tietoisen piikittelyn lisäksi pitää epäonnistuneena myös siksi, että näissä vaaleissa on mukana myös ihan oikea sinimusta liike, joka ei juuri salaile mieltymystään nostalgiseen fasismiin.

Kaiken tämän keskellä tuntuu lähes mahdottomalta, että Suomen jalkapalloilun Kakkosessa pelasi vielä runsas kymmenen vuotta sitten FC Sinimustat, Turun Interin kakkosjoukkue. Sanojen merkitykset elävät ajassa ja kontekstissa.

Vaalitentin osallistujat Pöllöraadin arvioitavana 9:05
Miten pääministeriehdokkaat pärjäsivät? Katso Pöllöraadin tuomio.

Mistä hallituspohjan eväät?

Vähemmälle huomiolle jäi aivan tentin lopussa se, että Marin ilmoitti suhtautuvansa hallitusneuvotteluihin optimistisemmin kuin vaalikampanjan alussa.

– Kokoomus lähti liikkeelle tällä kuuden miljardin tiukalla leikkauslistalla. Sittemmin tämä miljardiluku on heilunut. Yle Svenskan tentissä muutama päivä sitten Orpo sanoi, että palveluista ei leikata ja koulutuksesta ei leikata. Nämä kuulostavat ihan SDP:n linjoilta, Marin pyöritteli.

Orpolle riittäisi yhteinen tahtotila.

– Jos me lähdemme liikkeelle yhteisestä tavoitetilasta, että suomalainen hyvinvointi säilytetään. Siitä tulee varmaan aikamoinen kalabaliikki, mitkä ovat ne keinot, joilla sinne mennään, mutta haluaisin nähdä, että jokainen puolue Suomessa jakaa tämän tahtotilan, ja se on jo aika paljon, Orpo linjasi.

Perussuomalaisten Purra ennakoi vaikeita hallitusneuvotteluja, olivatpa siellä mitkä puolueet tahansa.

– Tässä on hyvin paljon yhteensovitettavaa. Mutta samaan aikaan uskon, että siihen totta kai päästään, ja saadaan aikaan hyvä hallitus, Purra puntaroi. 

Eiköhän tähän maahan joku hallitus saada, kaikesta huolimatta.  

Lue myös:

    Uusimmat