Pöllöraati: On viimein aika puhua maahanmuuton ongelmista suoraan ilman rasismia – "Nyt on se hetki, mitä on varottu 15 vuotta"

7:50
Videolla Pöllöraadin jäsenet puivat, miksi maahanmuutosta puhutaan nyt suoraan vuosien kiertelyn ja kaartelun jälkeen.

Pöllöraati otti hampaisiinsa tällä viikolla kiihtyneen nuorisorikollisuuskeskustelun, joka on keskittynyt viime aikoina erityisesti maahanmuuttajataustaisten nuorten ympärille. MTV:n Uutisaamu-ohjelmassa vierailleen Pöllöraadin mukaan on viimein aika keskustella maahanmuuton ongelmista avoimesti ilman, että keskustelun sävy siirtyy rasismin puolelle.

– Nyt on tuotava esiin ongelmat yhteiskuntaan pääsemisessä ja kotouttamisessa, työnsaannissa. Me tarvitaan maahanmuuttoa, mutta siitä koituu myös paljon ongelmia, Maaseudun tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen sanoi ja jatkaa:

– Nyt on se hetki, mitä on varottu 15 vuotta. Ruotsissa ja Tanskassa on käyty nämä samat keskusteluvaiheet läpi. Otetaan nyt oppia ja keskustellaan asioista asioina.

Asiallinen keskustelu vaatii toki kaikilta osapuolilta, myös medialta sitä, ettei sorruta ylilyönteihin, raati muistuttaa.

– Eilinen kyselytunti nosti esiin opposition liioittelun siitä, että meillä olisi asiat yhtä huonosti kuin Ruotsissa. Asia on vakava ja huolestuttava, mutta sillä revittely tai liioittelu ei auta, Yle Puheen Linda Pelkonen kommentoi.

Pelkonen toteaa, että asiassa olisi kuunneltava asiantuntijoita sekä maahanmuuton ongelmien perimmäisiä syitä.

– Poliisit kertovat, että nuoret kokevat osattomuutta ja syrjäytymistä. Pitäisikö näihin tarttua, ennen kuin lähtee kommentoimaan rasistisesti? Jos rasismi lisääntyy, lisääntyy ongelmatkin.

MTV Uutisten Alec Neihumin mukaan maahanmuuttokeskustelulle asetetaan aivan toisenlaisia edellytyksiä kuin monelle muulle poliittiselle aiheelle.

– HS:n alkuperäistä juttua (nuorisojengeistä) luettiin kuin piru Raamattua, yritettiin löytää sieltä pointteja mitä siellä ei ollut.

Katso koko keskustelu artikkelin yllä olevalta videolta.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja