Raju yhteenotto nuorisorikollisuudesta: "Kaikki Ruotsin ongelmat tulevat Suomeen, jos emme radikaalisti muuta linjaamme" – SDP:n mukaan Suomi ei ole Ruotsin tiellä

Mikä ratkaisuksi Helsingin nuorisorikollisuuteen? 9:13
Katso koko kuumentunut keskustelu videolta!

Viimeaikaiset nuorten väkivallanteot ovat nostaneet esiin huolen, mihin nuorisorikollisuus voi Suomessa johtaa. MTV:n Uutisaamussa vierailleet kansanedustajat olivat keskenään täysin eri linjoilla siitä, miten ongelmaa pitäisi kitkeä.

– Kaikki Ruotsin ongelmat tulevat Suomeen, jos emme radikaalisti muuta linjaamme, tiivisti sanomansa perussuomalaisten Riikka Purra.

Purra viittaa poliisin rikostilastoihin, joiden mukaan ryöstörikoksissa yliedusteittuina ovat juuri maahanmuuttajataustaiset alaikäiset.

SDP:n Eveliina Heinäluoman mukaan  Ruotsi on varoittava esimerkki, mutta sillä tiellä Suomi ei todellakaan ole eikä Suomeen ole syntymässä gettoutunutta varjoyhteiskuntaa lähiöihin.

– Itä-Helsingissä asuvana voin sanoa, että meillä on sekoittava asuntopolitiikka onnistunut. On omistus- ja vuokra-asunnot samassa paikassa, ja lähiöistä löytyy myös palveluja poliisista lähtien.

Heinäluoma nostaa esiin myös maahanmuuttajien kotouttamisen tärkeyden. Purran mielestä kotouttamisen kuntoon saamiseksi ei ole olemassa keinoja.

– Ruotsi on maailman eniten kotouttamiseen rahaa pannut maa, Suomi ei jää kovin kauaksi. Meillä on merkittävä järjestelmä, joka holhoaa maahanmuuttajia, Tämä ei näy koulutuksessa, työllisyydessä eikä rikostilastoissa (positiivisesti).

Tämän takia Purra muistuttaa, että perussuomalaiset ajaa humanitaarisen maahanmuuton lopettamista. Heinäluoma kuitenkin muistuttaa, ettei toive ole realistinen, sillä Suomi on sitoutunut kansainvälisten sopimusten noudattamiseen.

 – Täytyy nyt muistaa, että pitkällä perspektiivillä nuorisorikollisuus on vähentynyt. Pienelle joukolle kasautuu paljon ongelmia. Niiden ongelmien taustat pitää selvittää ja perheitä pitää tukea. Useimmissa tapauksissa vieraskieliset vanhemmat eivät ole integroituneet, eivätkä voi tukea lapsia koulupolulla, Heinäluoma jatkaa.

Purran mukaan maahanmuuttajien ongelmia ei pidä häivyttää vihreiden Maria Ohisalon esiin tuomilla lausunnoilla, että ongelmat ovat oireita jostain muusta.

Lue myös:

    Uusimmat