Mainos

Poliisiylijohtaja USA:n kahakoista: Ei olisi mahdollista meillä – kynnyksemme paljon korkeammalla

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kertoo seuranneensa huolestuneena poliisin aseenkäyttöä ja asenteiden kärjistymistä Yhdysvalloissa. 

Hän korostaa, että aseiden käyttämisen kulttuuri on Suomen poliisilla erilainen kuin amerikkalaisilla virkaveljillä.

– Meillä selkänojana on kansalaisten vahva luottamus poliisiin. Kyselyjen mukaan yli 90 prosenttia kansalaista pitää poliisia luotettavana. Tätä luottamusta haluamme pitää yllä. Yhdysvalloissa on enemmän aseita ja kynnys niiden käyttämiseen puolin ja toisin on valtavan paljon alempana kuin meillä. 

Kolehmainen pitää Suomen poliisien saamaa aseidenkäyttökoulutusta jopa parempana kuin muissa Pohjoismaissa.  

– Meillä poliisi menee sinne missä ihmisetkin ovat; esimerkiksi kouluihin. Kaikki tällainen vuorovaikutus tekee poliisia tutuksi ja painetilanteissa poliisia on helppo lähestyä. Meillä poliisi on kansalaisten palvelija. 

Luottamusta rakennettu alusta asti

Kolehmaisen mukaan tiivis yhteistyö myös esimerkiksi vastaanottokeskusten kanssa on ehkäissyt tehokkaasti järjestyshäiriöitä ja rikoksia. Poliisiylijohtajan mukaan poliisi pyrkii läsnäololla ja vuoropuhelulla ehkäisemään ristiriitojen syntymistä. 

Kolehmainen sanoi SuomiAreenassa Porissa, että viime syksynä tulleisiin turvapaikanhakijoihin haettiin myös aktiivisesti yhteyttä.

– Meillä ihan alusta alkaen eli viime syksynä alettiin systemaattisesti vierailla vastaanottokeskuksissa. Kunkin poliisilaitoksen velvollisuus oli vierailla ja jatkuvasti käydä alueellaan olevissa vastaanottokeskuksissa. Tavoitteena oli keskustella ja rakentaa keskinäistä luottamusta. Usein he tulevat maista, joissa poliisin asema ja luotettavuus on paljon paljon huonompi kuin Suomessa. 

Katso koko SuomiAreenan ohjelma ja kaikki puhujat osoitteesta suomiareena.fi

Tiistain suorat verkkolähetykset: 

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

1:30:23

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.