Poliisin virkarikoskäräjät: Entisen poliisiylijohtaja Mikko Paateron puolustus pitää syytteitä käytäväpuheina – "Yleensä tällaiset eivät johda edes syytteisiin"

Poliisijohdolle vaaditaan sakkoja tai ehdollista 1:57
Poliisijohdolle vaaditaan sakkoja tai ehdollista

Entisen poliisiylijohtajan Mikko Paateron puolustus katsoo, että syytteet poliisijohdon virkarikoskäräjillä perustuvat käytäväpuheisiin. Paateron asianajaja Jarkko Jaatela kritisoi syyttäjiä ja prosessia moneen otteeseen kirjallisten todisteiden puutteesta.

– Ei ole kirjallisia todisteita, vaan käytäväpuheita on kuuden vuoden ajan käsitelty.

– Yleensä tällaiset eivät johda edes syytteisiin, Jaatela totesi.

Loppulausunnossaan Paateron puolustus kävi läpi aikajanaa hankkeiden ja työryhmien perustamisista, niiden tiimoilta järjestetyistä kokouksista sekä kokousten osallistujista.

Yhden kokouksen kohdalla Jaatela totesi, että syyttäjät vetoavat kokoukseen, mutta eivät osaa sanoa sen järjestämispäivää eivätkä väitetyt osallistujat muista kokousta tai siellä käytyjä keskusteluja.

– Sanoisin, että jos ajatellaan näytöllisesti tätä asiaa, niin tämä on niin sanotusti käytäväpuheiden huippu, Jaatela sanoi.

Jaatelan mukaan syyttäjät näkevät poliisijohdossa salaliiton, johon osallistuneet eivät itse edes ole tienneet olevansa siinä mukana.

"Aikamoinen tähdenlento, joka sitten lopsahti"

Poliisiylitarkastajana toimineen miehen puolustus pitää isoa osaa syyttäjien väitteistä virheellisinä ja kritisoi Jaatelan tavoin näytön puutetta niissä. Yksi tällainen väite on asianajaja Martina Kronströmin mukaan se, että hänen päämiehensä olisi ollut tietoinen siitä, että Helsingin huumepoliisi ei kirjaa tietolähteiden käyttöä.

– Tästä ei ole mitään näyttöä, Kronström totesi.

Hän puuttui myös viimeisenä todistajana kuullun keskusrikospoliisin (KRP) rikostarkastajan todistukseen. Tämä iski aiemmin tässä kuussa yllättäen pöytään vuoden 2010 tietolähdetoimintaa käsittelevän vuosiraportin, jossa listataan useita ongelmakohtia.

Kronström pitää yllätystodistajan saliin marssittamista epätoivoisena. Hänen mukaansa tällä ei ollut omakohtaisia kokemuksia Helsingin huumepoliisista eikä esitetyillä uusilla todisteilla ollut mitään tekemistä syyttäjän teonkuvauksen kanssa.

– Viimeinen tähtitodistaja. Se oli aikamoinen tähdenlento, joka sitten lopsahti, Kronström sanoi.

Kahdeksan virkamiestä syytteessä, kaikki kiistävät

Käräjöinti koskee Helsingin poliisin tietolähdetoiminnan järjestämistä ja valvontaa. Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion johtama yksikkö tyhjensi lähteet rekisteristä viime vuosikymmenen loppupuolella, eikä laitoksella merkattu lähteitä rekisteriin vuosiin. Jutussa on poliisijohdon osalta tiivistetysti kyse siitä, mitä kukakin huumepoliisin toiminnasta tiesi, kenelle valvontavastuu kuuluu ja pitäisikö jonkun tai joidenkuiden joutua siitä rikosvastuuseen.

Kaikki kahdeksan syytettyä kiistää syyllistyneensä virkavelvollisuuden rikkomiseen. 

Lue myös:

    Uusimmat