Poliisi avaa toimintaansa Iisalmen epäillyssä koronalevitystapauksessa: "Taudin leviämisen estäminen ensisijaista"

5:04
Millaisen rangaistuksen koronakaranteenin rikkomisesta voi tulla? Pitääkö karanteenia rikkova työkaveri käräyttää? Rikosoikeuden professori kertoo.

Poliisi saa myöhemmin terveysviranomaisilta tietoja, jos iisalmelaisen jooga- ja siivousyrittäjän epäillään aiheuttaneen koronaviruksen leviämistä. Tiedot tulevat kuitenkin viiveellä, sillä nyt keskeistä on koronan leviämisen ehkäisy ja tartuntaketjujen katkaisu.

Tapauksen tutkinnanjohtaja rikoskomisario Arto Elomaa kertoo MTV Uutisille, että poliisi saa aikaan yhteenvetoja, joiden perusteella arvioidaan, miten tapausta tutkitaan ja minkälaisella rikosnimikkeellä.

– Ylä-Savon sote-kuntayhtymä ilmoittaa meille, jos tietoon tulee jotain rikokseen liittyvää, Elomaa luonnehtii.

”Taudin leviämisen estäminen ensisijaista”

Tiedot voivat koskea esimerkiksi sitä, onko jotain henkilöä syytä kuulla asianomistajan eli kansankielellä uhrin näkökulmasta. Tällainen tilanne voi syntyä vaikka silloin, jos henkilö on saanut koronatartunnan naisyrittäjän toimien seurauksena.

Elomaa painottaa, tutkinta on niin alkuvaiheessa, että naisen toimista saati siitä koskevista rikosnimikkeistä on liian varhaista puhua julkisuudessa. Eräs keskeinen tekijä on toimien lisäksi niiden tahallisuusaste: onko teot tehty tietämättömyydestä, huolimattomuudesta vai peräti tahallaan. Keskeistä on kuitenkin saada selville, mitä konkreettisia tekoja nainen on tehnyt.

Rikostutkinta ei kuitenkaan ole kiireellinen asia. Poliisi tutkii asiaa sitten, kun terveysviranomaiset ovat saaneet akuutit toimenpiteet tehtyä.

– Rikosasian tutkiminen toissijaista, taudin leviämisen estäminen ensisijaista, Elomaa sanoo.

Nainen ollut tyytymätön tapahtuneeseen

Nainen ja muut henkilöt ovat ottaneet voimakkaasti kantaa siihen, että poliisi oli virkapyynnön perusteella hakenut naisen koronatestin ottamista varten kotoaan. Elomaa kertoo, että mahdolliset epäselvyydet selvitetään.

– Jos katsotaan jotain ylilyöntejä tulleen, niin virkamies vastaa virkavastuulla. Meillä oma valvontakoneistomme ja kansalaisilla mahdollisuus tehdä kanteluita laillisuusvalvojille.

Yrittäjä on epäiltynä terveyden vaarantamisesta liittyen koronavirusta koskeviin tapahtumiin ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta tämän toimista häntä noutamaan tulleita poliiseja kohtaan.

Mahdollisia altistuneita etsitään

Poliisi julkaisi eilen kyseisen iisalmelaisyrittäjän nimen ja kuvan löytääkseen tämän kanssa tekemisssä olleita, mahdollisesti koronavirukselle altistuneita ihmisiä.

Poliisi pyysi kaikkia naisen kanssa 19. helmikuuta ja 1. maaliskuuta välisenä aikana tekemisissä olleita ilmoittautumaan terveysviranomaisille tartuntaketjujen ja mahdollisten altistumisten jäljittämiseksi.

Poliisin mukaan yhteys tulee ottaa Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän tartunnanjäljitykseen 3. maaliskuuta ja 7. maaliskuuta välisenä aikana kello 9–18 numeroon 040 193 83 26. Muina aikoina yhteyden voi ottaa päivystyksen numeroon 017 272 2346 tai sähköpostilla osoitteeseen viestinta@ylasavonsote.fi.

Juttua päivitetty 5.3. klo 21.05:

MTV Uutiset julkaisi naisen nimen ja kuvan tapauksen poikkeuksellisuuden, vakavuuden ja mahdollisten altistuneiden tavoittamisen vuoksi. Naisen nimi ja kuva oli julki MTV Uutisten verkkosivuilla 3.3.-5.3. välisen ajan. Joogayrittäjän nimi ja kuva poistettiin jutusta sen jälkeen, kun viranomaiset olivat saaneet tietoa lukuisista altistuneista, mikä oli nimen ja kuvan julkaisun perusteena. 5. maaliskuuta nainen vapautettiin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja