Poliisilta pysäyttävä ulostulo Koskelan teinimurhasta: Järkyttävä teko koskettaa myös ammattilaisia – "Kukaan tätä henkirikosta hoitavista poliiseista ei unohda sitä koskaan"

7:36
Helsingin Koskelan murhaepäilyssä käytetty raakaa ja pitkäkestoista väkivaltaa – tutkinnanjohtaja kertoo uudet tiedot tapauksesta: "Toisen epäillyn äiti otti yhteyttä viranomaisiin"

Helsingin poliisilaitoksen rikostutkintayksikön johtaja Jonna Turunen pohtii blogikirjoituksessaan Koskelassa tapahtuneen 16-vuotiaan pojan epäiltyä murhaa ja Suomen lastensuojelun vaikeaa tilannetta. Hän kertoo seuraavansa tilannetta huolestuneena.

Poliisi tiedotti tänään, että henkirikoksen uhri oli lastensuojelun asiakas, jota epäillyt ovat mahdollisesti kiusanneet jo pidemmän aikaa.

Turunen kirjoittaa, että tarjottu apu ja huolenpito eivät ole olleet riittäviä lapsen suojelemiseksi. 

– Tällä murhalla, sen lisäksi että se on äärimmäisen vakava rikos sekä suuri tragedia läheisille, on yhteiskunnallinen merkitys.

Hänen mukaansa Koskelan henkirikos on "koskettanut laajasti myös meitä ammattilaisia", eli tutkintaa hoitavia poliiseja.

– Kukaan tätä henkirikosta hoitavista poliiseista ei unohda sitä koskaan. Yhteiskunnankaan ei pitäisi, jotta seuraava vastaavanlainen tapaus voidaan ihan oikeasti estää. 

Lapset joutuvat rikosten uhreiksi ja tekijöiksi

Blogikirjoituksessaan Turunen korostaa, että tällä hetkellä lastensuojelussa ei täysin päästä sille asetettuun tavoitteesseen, jossa lapsia ja nuoria kyettäisiin suojelemaan riittävästi.

Poliisi on hänen näkemyksensä mukaan mukana vasta "viimeisenä linnakkeena", kun jotakin vakavaa on jo tapahtunut.

– Lastensuojelun ammattilaiset ovat useaan kertaan tuoneet esille omaa tilannettaan ja kuinka sekä heidän keinonsa että voimavaransa ovat riittämättömä.

Turusen mukaan erityisen huolenpidon lastensuojelupaikkoihin on kuukausien jono, ja paikkoja on ylipäänsä riittämättömästi.

– Tämä on iso ja ihan todellinen ongelma, sillä nämä lapset ja nuoret joutuvat rikosten uhreiksi sekä myös tekevät itse rikoksia. Näitä lapsia ei siten pystytä riittävästi suojelemaan, vaikka pitäisi, blogitekstissä kerrotaan.

Turusen mukaan yhteiskunnan on tehtävä enemmän, jotta Koskelan tapaus ei enää koskaan toistu. Hänen mielestään viranomaisilta tarvittaisiin tässä vaiheessa "paljon tehokkaampia otteita".

– Seuraan tilannetta huolestuneena. Näyttää siltä, että lasten ja nuorten hyvinvointi on jostakin syystä asia, johon kukaan ei tunnu tarttuvan tasolla, jolla saataisiin aikaan oikeita muutoksia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja