Mainos

Poliisille laajempia valtuuksia tietoverkoissa?

Poliisi harmittelee sitä, ettei sillä ole valtuuksia suorittaa kaikkia tehtäviään nykyisen lainsäädännön puitteissa.

Yhä useampi rikosepäily on peräisin tietoverkoista, eikä nykyinen lainsäädäntö pysy uusien medioiden perässä.

Poliisilla ei ole esimerkiksi valtuuksia selvittää, miltä tietokoneelta internetissä julkaistu teksti on peräisin. Rikosylikomisario Jukka Mäkelä Helsingin poliisista sanoo Ylen uutisille, että nykyinen lainsäädäntö ei pysty seuraamaan reaaliajassa nettitoimintaa. Esimerkkinä hän mainitsee Facebookin ja irc-gallerian.

Oikeusministeriössä toimii parhaillaan työryhmä, jonka tehtävänä on pakkokeino-, esitutkinta- ja poliisilain uudistus.

Osa toimikunnan tehtävää on myös takavarikko- ja etsintäsäännösten uusiminen, minkä piiriin poliisin laite- ja tietoverkkoetsinnät kuuluvat.

Nykyinen laki ei tunne minkäänlaista laite-etsintää tai etsintää tietoverkossa, vaan käytössä ovat vanhat keinot tyyliin kotietsintä. Pelkästään tietokoneen takavarikoiminen ei edellytä epäilyjä vakavasta rikoksesta, vaan nykyinen laki toteaa, että tavara voidaan takavarikoida, jos on syytä olettaa, että laite voi toimia todisteena rikosasiassa.

Oikeusministeriöstä kerrotaan, että toimikunta selvittää esimerkiksi voisiko poliisi vastaisuudessa ottaa selvää, mistä ip-osoitteesta jokin internetissä julkaistu teksti on lähetetty. Varsinaisia ehdotuksia ei kuitenkaan vielä tiedetä, sillä toimikunnalla on aikaa ensi vuoden maaliskuulle saakka, eivätkä tiedot ole julkisia.

Eduskunnan käsiteltäväksi uudistus tulee nykyiselle eduskunnalle, noin puolentoista vuoden päästä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.