Mainos

Poliisi varoittaa nuorten päihtymishaluista – "Aina ei tarvitse olla narkomaani lääkkeitä myymässä"

Tuntematon mies tarjosi keskiviikkona hyvinkääläisessä kauppakeskuksessa 14-vuotiaalle tytölle lääkkeitä, minkä seurauksena tyttö joutui sairaalaan. Poliisi tavoitti tapaukseen liittyen miehen torstai-iltana.

Netissä aihe on herättänyt keskustelua. Lääkkeitä saaneen tytön äiti kirjoitti tapahtuneesta torstaina Facebookiin. Nettikeskustelussa osa ihmisistä korostaa nuorten vastuuta olla ottamatta lääkkeitä tuntemattomilta. Poliisi toivoo kirjoittelijoilta ymmärrystä.

– Kaikki huoltajat eivät osaa olla nuoren housuissa ja arjessa, Hyvinkään poliisiasemalla nuorten rikoksia ennaltaehkäisevässä työryhmässä rikoksia selvittävä ylikonstaapeli Matti Koski kommentoi MTV Uutisille.

Koski muistuttaa, että teineillä on tapana kokeilla rajojaan ja ystäväpiirien muuttuessa mukaan saattaa tulla päihteiden käyttöä.

– Jos päihteet kiinnostavat, sitä yleensä otetaan mitä tarjotaan: välillä siideri riittää, välillä se on kannabis, toisena päivänä kiljupönikät ja yhtenä päivänä lääkkeet.

Koski ei kuitenkaan pelkästään puolusta nuoria, vaan myös hän ajattelee, että tämän kaltaisissa tapauksissa vastuu on yleisesti ottaen sekä nuorilla että aineiden välittäjillä.

Aineiden välittäjillä ei tosin välttämättä ole moraalia tai omantunnontuskia.

– He voivat olla itsekin käyttäjiä ja heillä voi olla pakonomainen tarve saada oman käyttönsä kautta syntyneet velat maksettua.

Nuoret taas osaavat ottaa omatoimisesti selvää päihteistä internetistä, mutta eivät välttämättä tiedosta, kuinka vaarallista joidenkin aineiden käyttö on.

Lääkkeitä saa myös kotoa

Koski pyrkii kertomaan vanhemmille ja nuorille työssään vastaavanlaisista tapauksista.

– Näiden ei aina tarvitsisi tulla ilmi somessa tai iltalehtien ja maikkareiden lööpeissä. Vaarana on se, että ne voivat aiheuttaa pelkoa, vihaa ja hämmennystä kommenttipalstoilla.

Koski myös muistuttaa, että lääkkeitä ja päihteitä ei tarjota vain Hyvinkäällä, vaan kyseessä on maanlaajuinen ilmiö.

Koulut alkavat ensi viikolla ja viikonloppu on nuorison juhlimisaikaa. Huoltajien tulisi Kosken mukaan tiedostaa, että tämän kaltaisia asioita tapahtuu.

Hän myös huomauttaa, että lääkkeitä liikkuu myös muualla kuin kauppakeskuksissa. Monilla on kodin kaapeissa laaja kirjo erilaisia lääkkeitä.

– Aina ei tarvitse olla narkomaani niitä myymässä. Olen huomannut tasaisin väliajoin omassa työssäni, että lapset varastavat kotoa ADHD-, mieliala- ja särkylääkkeitä, joita porukassa napsitaan ja huuhdellaan siiderillä sekä oluella alas.

(Video alla:) Särkylääkkeillä voi olla hengenvaarallisia seurauksia.

9:23

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja