Huumeiden katuhinnat nousseet koronakriisin takia, aineiden saatavuus vielä lähes ennallaan – nuoresta asti huumeita käyttänyt Roni: "En pärjää ilman opiaatteja"

Huumeiden katuhinnat nousseet koronakriisin takia, aineiden saatavuus vielä lähes ennallaan – nuoresta asti huumeita käyttänyt Roni:"En pärjää ilman opiaatteja" 4:47
MTV Uutiset Live: Huumeiden katuhinnat nousseet koronakriisin takia, aineiden saatavuus vielä lähes ennallaan – nuoresta asti huumeita käyttänyt Roni: "En pärjää ilman opiaatteja"

Huumeiden määrä on koronakriisin vuoksi vähentynyt jo vankiloissa, mutta kaduilla aineiden saatavuus on vielä lähes ennallaan. Suomen ja Uudenmaan rajojen sulkeminen voi silti jatkuessaan heikentää huumeiden saatavuutta. Poliisi ei ole vielä huomannut muutosta huumeiden määrässä.

– Huumeita tuntuu edelleen riittävän. Takavarikoita on tehty entiseen malliin eikä mitään poikkeuksellista olla havaittu, rikostarkastaja Markku Heinikari Helsingin poliisista kertoo.

Toistaiseksi huumeita saa ostettua Helsingin kaduilta lähes entiseen malliin. Joistakin aineiden saatavuusongelmista on kuitenkin jo raportoitu katupartioille.

– Koronatilanne näkyy joidenkin aineiden saatavuuden kohdalla. Asiakkaiden mukaan subutexin ja bentsodiatsepiinin eli rauhoittavien lääkkeiden saatavuudessa on ollut jo vähän ongelmia, sairaanhoitaja Minna Ursin A-Klinikkasäätiön Katuklinikalta kertoo.

Ursin tekee töitä työparinsa kanssa Helsingin kaduilla, missä he tapaavat päihteidenkäyttäjiä. Nyt koronakriisin aikana he jakavat ihmisille kadulla makuupusseja, puhtaita huumeidenkäyttövälineitä ja ruokapusseja.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Hinnat nousseet jo

Päihderiippuvuudesta kärsivät ihmiset ovat koronakriisissä erityisen haavoittuvassa asemassa. Riskiä lisäävät muun muassa asunnottomuus, perussairaudet ja huumeiden saatavuuden heikkeneminen.

Neulanvaihtopisteessä päihteidenkäyttäjät eivät ole kertoneet, että aineita olisi nyt normaalia vähemmän saatavilla.

– Asiakkaat yleensä kertovat kuulumisiaan meille eikä meidän korviin ole tällaista vielä kuulunut, että aineista olisi pulaa. Toki jatkossa jos tämä tilanne kovin pitkään jatkuu, niin sekin on varmaan edessä, yksikönjohtaja Salli Laine Hoiva Oy:n ylläpitämästä Drop-In Kurvista kertoo.

Huumeiden hinnat ovat kuitenkin jo lähteneet koronatilanteen takia nousuun. Katukaupassa aineista maksetaan nyt enemmän kuin aiemmin. Poliisikin on kuullut hintojen lievästä noususta.

– Tällaista viestiä on tullut, että hinnat ovat nousussa, Heinikari sanoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Tärkeitä palveluita jouduttu sulkemaan

Neulanvaihtopisteessä Helsingin Kurvissa on huomattu, että päihteidenkäyttäjät ovat huolissaan terveydestään koronaviruksen takia. Asiakkaat ovatkin vähentäneet käyntejään, ja heille annetaan kerralla mukaan enemmän tarvikkeita.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Koronan takia päihderiippuvaisille tärkeitä palveluita on jouduttu sulkemaan. Esimerkiksi Helsingissä päivätoiminnan palveluissa peseytymässä ja syömässä on tavallisesti käynyt päivittäin 300–400 ihmistä. Nyt vastaavaa apua ei voida suurille ihmisjoukoille tarjota.

Myös Kurvin neulanvaihtopisteellä yhteisöpalvelut on nyt suljettu eikä sisään pääse päivisin viettämään aikaa.

– Monet asiakkaat ovat kertoneet ajatuksiaan tästä ja monet ovat miettineet vieroitukseen lähtöä ja käytön vähentämistä, jos tämä jatkuu pitkään. On vaikea sanoa, riittääkö aineita vai ei, Laine sanoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Vieroitustila voi olla hengenvaarallinen

Huumeiden saatavuuden heikkeneminen ei ole pelkästään hyvä asia, koska huumeriippuvaisille hoitamattomat vieroitustilat voivat olla jopa hengenvaarallisia. Suomessa on iso määrä huumeista riippuvaisia ihmisiä.

Vaarallista voi olla sekin, jos aineiden saatavuus heikkenee, ja riippuvuudesta kärsivä ihminen alkaa käyttää itselleen tuntematonta ainetta. Samalla yliannostuksen riski kasvaa.

– Aina kun käytetään päihteitä, yliannostusriski on olemassa. Siksi olisikin tärkeää saada käyttöhuoneita. Tällä hetkellä yliannostusriskiä lisää vielä se, että päihteidenkäyttäjillä on huono ravinnonsaanti ja unenpuute, sairaanhoitaja Minna Ursin Katuklinikalta sanoo.

– Kun käytetään jotakin muuta kuin mihin on totuttu, tai tässä tilanteessa aineisiin voi olla sekoitettu mitä vain, kasvaa yliannostuksen ja vaikeiden haittojen riski. Ne voivat johtaa jopa yliannostuskuolemiin, A-klinikan johtava ylilääkäri ja päihdelääketieteen työelämäprofessori Kaarlo Simojoki sanoi aiemmin STT:lle.

Suurin osa aineista tulee rahtiliikenteen mukana

Huumeet tulevat Suomeen pääsääntöisesti rahtiliikenteen mukana, joten kun tavaraliikenne kulkee rajojen yli, tänne päätyy myös huumeita. Suurin osa huumeista tulee Suomeen rahdin mukana Keski- ja Länsi-Euroopasta.

– Henkilöliikenteen rajoituksilla varmasti tukitaan tiettyjä salakuljetusväyliä, mutta toisaalta laillinen tavara kulkee edelleen rajojen yli ja suurin osa Euroopasta lähetyksinä Suomeen. Tuskin mitään tyhjiötä pääsee huumeiden osalta syntymään niin kauan kuin tavara liikkuu rajojen yli, Heinikari arvelee.

"Haluaisin elää tavallista elämää"

Helsingin Kurvissa niin sanotulla piritorilla päivällä aikaansa viettävä Roni on käyttänyt huumeita nuoresta pojasta saakka.

– Vanhempani opettivat minulle jo pienenä, että minusta tulee huumemyyjä. He olivat itse (Tanskan Kööpenhaminassa sijaitsevan) Christianian asukkaita, hän kertoo.

Roni alkoi käyttää kannabista 11-vuotiaana ja siirtyi siitä vahvempiin aineisiin aina heroiiniin saakka. Nykyään hän tarvitsee päivittäin opiaatteja, mutta hänen mukaansa aineita saa, vaikka koronatilanteen takia rajat ovatkin suljettu.

– Kyllä vakiokäyttäjät löytävät aina ostajat, hän sanoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Roni itse kertoo kärsivänsä paljon huumeidenkäytöstään. Hänellä on kaksi alaikäistä lasta ja hän toivoo, että lapset eivät seuraisi isänsä jalanjälkiä. Muutenkin hän kehottaa kaikkia nuoria pysymään erossa huumeista.

– En pärjää ilman opiaatteja, ja se on kauheaa, miten aineet vievät addiktia. Minulta huumeet ovat vieneet perheen ja rakkaat, ihan kaiken. Olen ollut välillä kuivilla ja välillä vankilassa.

– Haluan sanoa kaikille nuorille, että kama voi olla aluksi hienoa ja siistiä, mutta se loppuu nopeasti. Joudutte hyväksikäytetyiksi, hakatuiksi, elämä on kovaa. Minäkin haluaisin elää tavallista elämää, hän sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat