Poliisi valmistelee seitsenlapsisen perheen käännytystä Irakiin – perhe on säilöönottokeskuksessa

Poliisi valmistelee yhdeksänhenkisen perheen käännytystä Irakiin. Perheen lakimies vahvistaa STT:lle, että perhe on otettu säilöön.

Perhe on asunut Raisiossa Varsinais-Suomessa. Seitsemästä lapsesta vanhin on 14-vuotias ja nuorin puolitoistavuotias.

Lakimiehen mukaan perhe on tullut Suomeen syyskuussa 2015. Maahanmuuttovirasto antoi turvapaikkahakemukseen kielteisen päätöksen. Hallinto-oikeus hylkäsi valituksen päätöksestä viime vuodenvaihteessa.

Valituslupaa hallinto-oikeuden päätöksestä on lakimiehen mukaan haettu korkeimmalta hallinto-oikeudelta (KHO) tammikuussa. Samalla haettiin maasta poistamiselle täytäntöönpanokieltoa, jota KHO ei ole myöntänyt.

– Kun sain tiedon, että käännytyspäätöstä valmistellaan, annoin sen KHO:n tietoon, lakimies kertoo.

Lakimiehen mukaan säilöönottopäätöksen perusteet käsitellään lähipäivinä käräjäoikeudessa. Lakimies ei halua nimeään julkisuuteen.

Right to live -ryhmän mukaan perhe on ollut paossa kotiseudultaan jo 15 vuotta: ensin muualla Irakissa, sitten Syyriassa, Turkissa ja lopuksi Suomessa. Ryhmän mukaan lapsista vain kaksi on syntynyt Irakissa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on aiemmin kommentoinut Ilta-Sanomien haastattelussa, että hänen oikeustajuunsa ei sopisi, että raskaana olevia naisia tai lapsia pakkopalautetaan kotimaihinsa.

Yhdeksänhenkisen perheen käännytyksen valmistelusta kertoi aiemmin Iltalehti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja