Irakilaisperheen lakimies: Käännytys pantiin jäihin, äitiä ja lapsia ei käännytetä tällä viikolla

Orpo pyysi selvityksen pakolaisperheen tapauksesta 2:10

Julkisuudessa esillä olleen irakilaisperheen äitiä ja lapsia ei käännytetä Suomesta tällä viikolla.

Perheen lakimies Jari Vuorijoki kertoo STT:lle, että korkein hallinto-oikeus (KHO) määräsi maastapoistamisen täytäntöönpanon kiellettäväksi, kunnes KHO on ratkaissut perheen valituslupahakemuksen tai määrännyt muuten toisin. 

Irakilaisperheen äiti ja kolmevuotias lapsi oli määrä poistaa maasta perjantaina, sillä Maahanmuuttovirasto ei ole myöntänyt heille oleskelulupaa. Vuorijoki arvioi, että valituslupaprosessi vie todennäköisesti kuukausia.  

Perheen tapaus nousi julkisuuteen Helsingin Sanomien uutisoitua asiasta viikonloppuna. Migri toimitti maanantaina sisäministeri Petteri Orpolle (kok.) asiasta selvityksen, jota tämä oli pyytänyt.

Presidentti Sauli Niinistö sivusi maanantaina asiaa todeten, että nykyisessä maahanmuuttotilanteessa saattaa syntyä tapauksia, joita ei aikanaan lakeja säädettäessä osattu hahmottaa.

Ennen KHO:n päätöstä täytäntöönpanokiellosta Migri oli lähettänyt julkisuuteen tiedotteen, jossa virasto totesi median antaneen tapauksesta yksipuolisen kuvan.

Tapaus ei ole erityisen harvinainen 

Oikeus- ja maatietopalveluyksikön johtaja Hanna Helinko Migristä kertoo, että tapausta on käsitelty vakiintuneen ratkaisulinjan mukaisesti. Tarkkaa lukumäärää vastaavista tapauksista viime vuosilta hän ei osaa arvioida.

– Eivät tällaiset erityisen harvinaisia ole, Helinko toteaa STT:lle.

Irakilaisperheen tapauksessa Migri oli Helsingin Sanomien mukaan antanut ratkaisun, että perheen äiti ja kolmivuotias voidaan käännyttää Irakiin. Perheen isällä on turvapaikka Suomessa.  

Alun perin uutisoitiin, että isän lisäksi myös perheen vauva saisi jäädä Suomeen, koska vauvan oleskeluluvasta ei ole vielä päätöstä. HS:n mukaan käännytyspäätös olisi kuitenkin koskenut myös vauvaa.

– Lähtökohtaisesti on lapsen etu lähteä äitinsä mukana, elleivät äidin oleskeluluvan edellytykset täyty. Äitiä ja vauvaa ei siis eroteta toisistaan, Helinko kertoi HS:lle.

Irakilaisäidille tarjottu työtä

Myönteisen perheenyhdistämispäätöksen saaminen edellyttää kahden aikuisen ja kahden lapsen perheeltä 2 600 euron nettotuloja kuukaudessa. Irakilaisperheen isällä on Suomessa työ, ja äitikin on nyt saanut Vuorijoen mukaan työtarjouksia.

Työnteko Suomessa edellyttää kuitenkin yleensä oleskelulupaa, jota äidillä ei ole. Normaalisti haku aloitetaan ennen maahanmuuttoa.  

– Hakija toimittaa selvityksen työpaikasta ja työsopimuksen ehdoista, erityisesti palkasta. Se on aika pitkä prosessi, Hanna Helinko toteaa.  

Lue myös:

    Uusimmat