Poliisi tutkii valheellisten koronatestitulosten vyyhtiä Ruotsissa – valetestejä ja matkustustodistuksia tarjosi hoivayritys

0:30
Rajavartiolaitos paljasti MTV Uutisille kaksi esimerkkiä: Tältä näyttävät väärennetyt koronatestitulokset.

Ruotsissa poliisi tutkii vyyhtiä, jossa jopa 100 000 ihmistä on voinut saada valheellisen koronatestituloksen ja koronatodistuksen. Asiasta kertovat Expressen ja Aftonbladet.

Poliisi epäilee, että otettuja koronatestejä ei ole lainkaan lähetetty laboratorioon analyysia varten. Tapausta tutkitaan muun muassa törkeänä vaaran aiheuttamisena, törkeänä taudin levittämisenä ja petoksena.

– Huolena on, että valheellisen negatiivisen testituloksen saaneet ihmiset eivät saa ajoissa hoitoa. Toinen seikka ovat maailmalla matkustaneet, jotka eivät ole tienneet tartunnastaan, sanoi viranomaislähde Aftonbladetille.

Tähän mennessä poliisin tutkinta on keskittynyt kuuteen ihmiseen. 

Expressenin mukaan pääepäilty sekä kaksi muuta ihmistä on pidätetty poissaolevina.

Tänään Tukholmassa vangittiin kolme ihmistä, ja heitä epäillään todennäköisin syin törkeästä taudin levittämisestä, törkeästä petoksesta ja törkeästä valheellisesta todistuksesta.

– Kaikki kiistävät syyllistyneensä rikokseen, syyttäjä Alexandra Bittner sanoi uutistoimisto TT:lle.

Hän ei halunnut vahvistaa tietoa, jonka mukaan kolme ihmistä olisi pidätetty poissaolevina.

Testejä ja matkustustodistuksia tarjosi hoivayritys

Koronatestejä ja matkustustodistuksia tarjosi hoivayritys. Expressenin mukaan yritys tarjosi pikatestejä 500 kruunun (vajaat 49 euroa) hintaan. Myös antigeenitestejä oli saatavilla.

Testitulos luvattiin kuudessa tunnissa.

Negatiivisen testituloksen saaneet saattoivat ostaa "terveysselvityksen", jonka hinta oli Expressenin saamien tietojen mukaan 1 000 kruunua (noin 98 euroa). 

Lue myös:

    Videot

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja