Mainos

Poliisi tutkii laajaa talousrikosvyyhtiä – vahva kytkös järjestäytyneeseen rikollisuuteen

Poliisi tutkii pääkaupunkiseudulla laajaa talousrikosvyyhtiä, jolla on vahva kytkös järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Rakennusyhtiöissä on epäilyn mukaan tehty muun muassa törkeitä veropetoksia ja törkeitä kirjanpitorikoksia.

Epäiltyinä rikoksista on Bandidoksen alakerhon jäseniä, kertoo rikosylikomisario Kai Käkelä keskusrikospoliisista.

Poliisi on selvittänyt useissa eri yhtiöissä epäiltyjä väärinkäytöksiä, jotka ovat alkaneet jo vuonna 2013. Yritysten toiminta keskeytettiin viime toukokuussa KRP:n, Helsingin poliisin ja Uudenmaan verotarkastusyksikön yhteisellä operaatiolla.

Yhtiöiden epäillään harjoittaneen muun muassa kuittikauppaa eli perusteettomien laskujen kirjoittamista toiselle yhtiölle palkkiota vastaan. Lisäksi poliisi epäilee, että työntekijöille on maksettu pimeitä palkkoja.

Tutkituille pankkitileille on tullut yhteensä noin 11 miljoonaa euroa vuosina 2013–2017. Poliisi arvioi, että veroja on vältetty useiden miljoonien edestä.

Käkelä kuvailee epäiltyä rikoskokonaisuutta erittäin laajaksi ja arvioi, että tutkinta kestää kevääseen asti. Jutun tiedusteluvaihe käynnistyi Käkelän mukaan poliisin ja verottajan yhteisten selvitysten perusteella. Esitutkinta aloitettiin kesällä 2016.

Asiassa on ollut vangittuina viisi ihmistä. Yksi on edelleen vangittuna.

Samoja ihmisiä epäiltyinä kokaiinin levittämisestä

Helsingin poliisi on tutkinut talousrikostutkintaan liittyvää huumerikollisuutta. Kyse on poliisin mukaan kokaiinin levityksestä pääkaupunkiseudulla. Epäiltyinä on samoja ihmisiä kuin talousrikostutkinnassa. Kotietsinnöissä on takavarikoitu kokaiinia, sen jatkeainetta sekä muita myyntiin ja levitykseen liittyviä tavaroita.

Poliisi epäilee, että kokaiinia on välitetty kilon verran viime ja tänä vuonna. Levittämiseen epäillään osallistuneen yhteensä kymmenen ihmistä, joista kaksi on edelleen vangittuina.

Helsingin poliisi on tutkinut epäiltyjen talous- ja huumerikosten lisäksi myös kahta törkeää kiristystä. Niiden epäillään liittyvän talousrikoksista ja kokaiinin välityksestä liittyviin erimielisyyksiin.

Poliisi ei kerro, liittyvätkö kerhotilojen ratsiat tutkintaan

Rikosylikomisario Jari Koski ei kommentoi, liittyvätkö syyskuussa Bandidoksen kerhotiloihin Helsingin Kyläsaaressa tehdyt kotietsinnät jotenkin huume- ja talousrikosten tutkintaan. Syyskuun 8. päivänä kerhotiloihin tehtiin kotietsintä, joka oli poliisi mukaan osa törkeän ampuma-aserikoksen ja törkeän huumerikoksen esitutkintaa.

Kerhotilat ratsattiin myös tämän viikon torstaina. Koski sanoi tällöin, että etsintä liittyi rikostutkintaan, eikä voi kommentoida asiaa tarkemmin. Torstainen kotietsintä ja 8. päivänä tehty etsintä eivät liity toisiinsa, sanoi Koski torstaina. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.