"Kuin järjestäytynyt rikollisryhmä": Rakennusalan yritysten epäillään jättäneen maksamatta veroja ja työeläkemaksuja yli kolme miljoonaa euroa

Keskusrikospoliisi (KRP) kertoo saaneensa valmiiksi laajan talousrikosten tutkintakokonaisuuden, jossa epäillään veropetoksia rakennusalalla pääkaupunkiseudulla. Rikosten epäillään tapahtuneen yhdeksän eri yrityksen kautta vuosina 2014–2017. KRP epäilee, että yritykset jättivät rakennustoiminnassa kaikki verot ja eläkemaksut maksamatta.

– Rikoksissa käytettyjen yhtiöiden toiminnassa epäillään myös mittavaa pimeän palkan maksua työntekijöille ja kuittikauppaa eli perusteettomien laskujen kirjoittamista toiselle yhtiölle palkkiota vastaan, sanoo tutkinnanjohtaja Kai Käkelä KRP:stä tiedotteessa.

KRP epäilee, että rikoksissa käytetyt yhtiöt ovat päässeet aliurakoitsijoiksi useisiin rakennuskohteisiin niistä vastaavan työnjohtajan hyväksynnällä ja avustuksella.KRP:n mukaan verovahingot yhteiskunnalle ovat noin kaksi miljoonaa euroa, minkä lisäksi työeläkemaksuja jätettiin maksamatta noin 1,1 miljoonan euron edestä.

Toimintaan liittynyt sisäistä kurinpitoa

Vyyhdin esitutkinnassa on kuulusteltu noin sataa ihmistä. Asia on lähetetty syyteharkintaan 26 epäillyn osalta.

– Keskeisiä rikoksesta epäiltyjä on viisi, ja epäilemme heidän toimineen järjestäytyneen rikollisryhmän tavoin, Käkelä sanoo.

Käkelä kertoo STT:lle, että toiminnassa on ollut sisäinen hierarkia ja siihen on alkuvaiheessa liittynyt sisäistä kurinpitoa.

– Siellä on käytetty väkivaltaa ryhmän sisälläkin.Tutkitussa rikoskokonaisuudessa on Käkelän mukaan ollut yhteyksiä Bandidosiin ja sen alaryhmiin.

– Esitutkinnassa on selvinnyt, että yhteyksiä on, mutta emme ole esitutkinnassa pystyneet osoittamaan, että rikoksia olisi tehty jonkin tunnetun rikollisjärjestön nimissä.P

oliisi ei kommentoi mahdollisia jengiyhteyksiä yksittäisten epäiltyjen osalta.Tutkitussa kokonaisuudessa rikosnimikkeinä on muun muassa törkeitä veropetoksia, törkeitä työeläkevakuutusmaksupetoksia ja törkeitä kirjanpitorikoksia.

Tutkinnassa on paljastunut myös muita epäiltyjä talousrikoksia, kuten törkeitä rahanpesurikoksia ja lahjusrikoksia. Helsingin poliisi on tutkinut samaan kokonaisuuteen liittyviä törkeitä kiristys- ja huumausainerikoksia vuosina 2017–2018.

Viime viikolla Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus aloitti toisen suuren rakennusalan harmaan talouden rikosvyyhdin käsittelyn. Siinä syyttäjä vaatii neljälle miehelle ehdotonta vankeutta törkeistä talousrikoksista. Kaikkiaan jutussa on 16 syytettyä.

Lue myös:

    Uusimmat