Mainos

Rakennustoiminnassa epäillään vältetyn miljoonien verot – yhteyksiä järjestäytyneisiin rikollisryhmiin, tutkinnassa paljastui myös kokaiinikauppaa

Poliisi kertoo paljastaneensa tapauksen, jossa rakennustoiminnassa on vältetty huomattavat verot harmaan talouden keinoin.

Vuodesta 2013 jatkuneessa toiminnassa useiden yritysten uskotaan esimerkiksi kuittikaupan ja pimeästi maksettujen palkkojen avulla välttäneen miljoonien eurojen verot.

Asiaa tutkivat tiiviissä yhteistyössä Keskusrikospoliisi, Helsingin poliisilaitos ja Uudenmaan verotarkastusyksikkö. Tapauksen näkyvä tutkinta käynnistyi epäiltyjen kiinniotoilla ja kotietsinnöillä toukokuussa 2017.

Yksi epäilty on edelleen tutkintavankina. Kaikkiaan asiasta epäiltynä todennäköisin syin on pidetty vangittuna yhteensä viittä henkilöä. Epäiltynä on kuulusteltu kymmeniä henkilöitä.

– Tämä on todella laaja tapaus. Pimeitä työntekijöitä epäillään olleen satoja, kertoo rikosylikomisario Kai Käkelä KRP:stä.

Yritysten toiminnassa epäillään syyllistytyn muun muassa törkeisiin veropetoksiin, törkeisiin kirjanpitorikoksiin, törkeisiin työeläkevakuutusmaksupetoksiin, törkeään rahanpesuun ja lahjusrikoksiin.

Paljastunut kokaiinikauppaa

Tehtyjen kotietsintöjen yhteydessä takavarikoitiin lisäksi kokaiinia, minkä johdosta alkoi tutkinta myös törkeästä huumausainerikoskokonaisuudesta. Poliisi epäilee kymmenen henkilön levittäneen noin kilon verran kokaiinia. Epäiltyjen joukossa on myös talousrikoksista epäiltyjä henkilöitä.

Helsingin poliisilaitos on lisäksi tutkinut talous- ja huumerikoksiin liittyviä kahta törkeää kiristystä, joiden uskotaan johtuneen kokaiinin levityksestä ja talousrikoksista johtuneista erimielisyyksistä.

Vahvat yhteydet järjestäytyneeseen rikollisuuteen

Käkelän mukaan useilla tapaukseen kytkeytyneillä on vahvat yhteydet järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Poliisi epäilee monilla tekijöillä olevan myös aiempaa taustaa rikollisuudessa.

– Yhtiöiden taustalla on toiminut järjestäytyneisiin rikollisryhmiin kuuluvia henkilöitä, samoin kun pimeästi palkkansa saaneissa työntekijöissä on ollut useita ryhmiin kuuluneita, Käkelä kertoo.

– Tutkinnassa on vahvat epäillyt, että tässä on järjestäytyneisiin rikollisryhmiin vahvat yhteydet.

STT:n mukaan epäiltyinä rikoksista on Bandidoksen alakerhon jäseniä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.