Poliisi tutkii laajaa petosvyyhteä: Epäillyistä suurin osa ruotsalaisia – lähes 900 rikosnimikettä

Kaakkois-Suomen poliisi on tutkinut poikkeuksellisen laajaa petosvyyhteä, jossa on epäiltyjä Suomen lisäksi Ruotsissa ja Kroatiassa. Epäiltyjä on viitisenkymmentä, suurin osa ruotsalaisia.  

Poliisi epäilee, että kolme päätekijää on tuonut Ruotsista ja Kroatiasta Suomeen ihmisiä tarkoituksena hakea lainoja heidän nimissään. Ihmisten osoitteet siirrettiin tätä varten Suomeen, ja heille avattiin suomalaisia pankkitilejä, joiden nettipankkitunnukset menivät pääepäillyille. 

Poliisin mukaan näille välikäsinä toimineille ihmisille haettiin sen jälkeen netin kautta luottoja eri luottoyhtiöiltä. Rahat ovat ohjautuneet pääepäiltyjen hallinnoimille tileille.

Poliisi uskoo, että osa varoista nostettiin automaateista Ruotsissa ja osa siirrettiin eteenpäin toisille suomalaisille pankkitileille. Pankkitunnuksilla tehtiin myös nettiostoksia.

Pankki ilmoitti poliisille    

Poliisi ryhtyi tutkimaan asiaa viime vuoden syksyllä, kun eräässä pankissa oli kiinnitetty huomiota siihen, että sama suomalainen henkilö oli tuonut pankkiin useamman Ruotsin kansalaisen pankkitiliä avaamaan.

Kaikki ruotsalaiset olivat myös juuri muuttaneet Suomeen - ja kaikki samaan osoitteeseen.  

Poliisi on tutkinut rikoksia petoksina, petoksen yrityksinä, kavalluksina, väärennöksinä, rekisterimerkintärikoksina ja rahanpesurikoksina. Kaikkiaan tutkittavana on ollut liki 900 rikosnimikettä.  

Poliisin mukaan pääepäillyistä yksi on Ruotsissa asuva Suomen kansalainen ja kaksi Suomessa syntynyttä Ruotsin kansalaista. Heidät on vangittu.  

Poliisin mukaan petoksilla hankittu rikoshyöty on yhteensä noin 600 000 euroa.  

-Käsityksemme on, että rahat ovat ohjautuneet päätekijöille ja bulvaanit ovat saaneet tästä hyvin pienen korvauksen, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Heinonen.  

Tapaus on siirtynyt syyteharkintaan. 

Lue myös:

    Uusimmat