Mainos

Poikkeuksellinen rikosvyyhti tänään oikeudessa – poliisi epäilee: Ihmisiä tuotiin Suomeen lainanhankkimistarkoituksessa

Monialaisen petosvyyhdin käsittely alkaa tänään Kymeenlaakson käräjäoikeudessa.

Kaakkois-Suomen poliisi tiedotti marraskuun lopussa saaneensa esitutkinnan valmiiksi poikkeuksellisen laajassa petosvyyhdessä, jossa on epäiltyjä Suomen lisäksi Ruotsissa ja Kroatiassa. Epäiltyjä on noin viisikymmentä, mutta syytteet on nostettu kolmea ihmistä vastaan. rikosnimikkeitä tapauksessa oli noin 900.

Poliisi epäilee, että päätekijät toivat Ruotsista ja Kroatiasta Suomeen ihmisiä tarkoituksena hakea lainoja heidän nimissään. Ihmisten osoitteet siirrettiin tätä varten Suomeen, ja heille avattiin suomalaisia pankkitilejä, joiden nettipankkitunnukset menivät pääepäillyille.

Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen kommentoi MTV uutisille, että tapaus täyttää selkeästi petoksen tunnusmerkit, vaikka onkin erikoinen.

– Luottopetoksia on kautta aikojen tehty, mutta ei varmaankaan tällaista, Tolvanen muistelee.

– Itseäni ihmetyttää, että tällaista ylipäänsä pääsee tapahtumaan. Olen aina kuvitellut, että tilinavauksen yhteydessä henkilön taustat selvitetään tai ainakin luoton haun yhteydessä selvitettäisiin, onko henkilö töissä tai miten pitkä pankkihistoria hänellä on.

Tolvanen pitää epäiltyä petostoimintaa hyvin suunniteltuna: esimerkiksi se, että Suomeen tuoduista ihmisistä suurin osa oli ruotsalaisia, teki tilien avaamisesta sekä luottoyhtiöissä asioimisesta helpompaa.

Mikäli petosvyyhti katsotaan oikeudessa yhdeksi teoksi, on maksimirangaistus törkeästä petoksesta seitsemän vuotta vankeutta, Tolvanen sanoo. Jos teot katsotaan kuitenkin yksittäisiksi petoksiksi, joissa yksittäisen petoksen raha-arvo on vain muutamia tuhansia, ovat rangaistukset syytetyille paljon pienempiä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.