Poliisi: Suomalaisia värvätään rahanpesijöiksi viikottain

Suomesta värvätään järjestelmällisesti henkilöitä järjestäytyneen rikollisuuden apureiksi välittämään ulkomailta tulleita rahalähetyksiä eteenpäin.

Keskusrikospoliisi on selvittänyt vuosina 2007-2010 poliisin tietoon tulleita rahanpesutapauksia, joista kaikkiaan 159 paljastui niin kutsutuksi muulitapaukseksi. Värväykset ovat vuosien varrella lisääntyneet ja nykyisin niitä tulee poliisin tietoon viikoittain.

Muulilla tarkoitetaan henkilöä, joka ottaa vastaan rikoksella hankittua omaisuutta ja toimittaa sen eteenpäin ketjussa, jonka tarkoituksena on peittää rikoksen jälkiä. Muulina toimiminen on rangaistava teko.

"Työtä tarjolla"

Värväys tapahtuu usein sähköpostilla lähetettävinä massajakeluina. Viestissä tarjotaan työpaikkaa, jonka edellytyksenä on henkilön oman tai hänen avaamansa pankkitilin käyttö varojen siirtoon. Palkkana maksetaan tietty osuus tilille tulleista ja edelleen siirretyistä varoista.

Siirrettävät varat on hankittu urkkimalla uhriksi joutuneen kohteen pankkitilin verkkopankkitunnus ja salasana. Tavanomaisin tapa on uhrille lähetettävä sähköposti, joka on naamioitu näyttämään pankin tai muun rahoituslaitoksen viestiltä. Usein tällainen viesti on englanninkielinen.

Kun tarvittavat tiedot on onnistuttu urkkimaan, uhrin tililtä siirretään rahaa toisessa maassa toimivan muulin pankkitilille. Välittömästi tämän jälkeen muulille ilmoitetaan tilille saapuneesta rahasta ja kehotetaan nostamaan varat mahdollisimman nopeasti. Samalla muulille annetaan ohjeet siitä, kenelle, mihin maahan ja millaisina summina nostetut rahat tulee lähettää edelleen.

Muulien tileille satojatuhansia

Muulin tilille siirretyt summat ovat tyypillisesti noin 3 000-15 000 euroa. Vuoden 2010 aikana Suomessa toimivien muulien tileille siirrettiin yhteensä lähes 600 000 euroa. Noin puolessa tapauksista varojen siirto pystyttiin estämään. Lopuissa varojen kohdemaina oli useimmiten Ukraina tai Venäjä.

Tietoonsa saamissaan tapauksissa poliisi käynnistää esitutkinnan, jossa muulina toiminut henkilö on epäiltynä joko rahanpesusta tai törkeästä rahanpesusta.

Keskusrikospoliisi kehottaa suhtautumaan varoen sellaisiin sähköpostin kautta tai www-sivuilla oleviin työtarjouksiin, joissa pääasiallinen tehtävä on varojen vastaanottaminen ja välittäminen edelleen.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat