Mainos

Poliisi selventää ulkomaalaisvalvontaa Musta Barbaari -kohun jälkeen: "Ei saisi perustua etnisyyteen"

Poliisi selventää tiedotteessaan, että ulkomaalaisvalvonnan yhteydessä täytyisi näyttää passi eikä valvonta ei saisi perustua etniseen profilointiin.

Poliisin ulkomaalaisvalvonta on herättänyt keskustelua sen jälkeen, kun Musta Barbaari eli James Nikander kirjoitti hänen äitinsä ja siskonsa joutuneen raudoitetuksi, kun sisko kieltäytyi näyttämästä passia siviiliasuisille poliiseille.

Poliisi tiedottaa, että poliisi saa kysyä ulkomaalaisvalvonnan yhteydessä henkilöllisyyttä, mikäli on perusteltua olettaa, että henkilö on ulkomaalainen. Tämä oletus ei kuitenkaan saisi perustua etniseen profilointiin ja poliisin pitäisi myös perustella toimintansa kysyttäessä.

– Ulkomaalaisvalvonnan kohteeksi valikoituminen perustuu ennen kaikkea kokonaisarvioon tilanteesta  eli onko syytä olettaa, että henkilö on ulkomaalainen, selittää komisario Henri Helminen Helsingin poliisilaitokselta.

Poliisille täytyy kertoa henkilöllisyys kysyttäessä. Passia tai henkilöllisyystodistusta ei tarvitse kuitenkaan kuljettaa mukana.

Jos henkilöllisyytensä selvittämisestä kieltäytyy, se voi poliisin mukaan täyttää rikoksen tunnusmerkit. Siitä huolimatta poliisin tulisi pyrkiä selvittämään tilanne yhteisymmärryksessä.

– Mikäli henkilö niskoittelee vastaan, voi tästä seurata myös sakko tai hänet voidaan ottaa kiinni henkilöllisyyden selvittämiseksi, Helminen kertoo.

Itä-Uudenmaan kihlakunnansyyttäja arvioi parhaillaan poliisin toimintaa Mustan Barbaarin äidin ja siskon tilanteessa.

Ulkomaalaisvalvonalla halutaan ensisijaisesti tavoittaa maassa laittomasti oleskelevia. Ulkomaalaisten Suomessa työskentelevien osalta halutaan myös varmistaa, että he noudattavat työlupasäännöksiä. Ulkomaalaisvalvonnassa ketään ei epäillä rikoksesta. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.