Mainos

Musta Barbaari kohutusta ulkomaalaisvalvontatapauksesta: Ongelmana poliisien siviilipuvut – "Pyysivät passeja röyhkeästi"

14:36

Mustan Barbaarin eli James Nikanderin äitiin ja siskoon kohdistunut ulkomaalaisvalvonta herätti laajaa keskustelua poliisin toiminnasta viime viikolla. Nikander itse kokee ongelmaksi poliisien esiintymisen siviiliasuissa.

Huomenta Suomen lähetyksessä James Nikander kertoi, mitä kohutussa ulkomaalaisvalvontatapauksessa oikein tapahtui.

– Tilanne meni niin, että äitini ja siskoni olivat viettämässä iltaa Helsingin keskustassa. Ravintolaillan päätteeksi he olivat kävelleet taksijonoon, jolloin siviiliasuiset poliisit olivat tulleet englanniksi pyytämään passia näytettäväksi aika röyhkeästi. Siskoni kääntyi katsomaan, millaiset henkilöt kyseessä ja kieltäytyi esittämästä passia, koska henkilöt näyttivät ihan tavallisilta kaduntallaajilta. Hän kieltäytyi esittämästä passia, jolloin toinen heistä työnsi äitini seinää vasten, laittoi hänet rautoihin ja työnsi maahan. Myös siskoni raudoitettiin. Paikalle saapunut poliisipartio teki myös äidilleni ja siskolleni ruumiilliset tarkastukset ja tutki heidän laukkunsa, Nikander kertoi lähetyksessä.

Nikander koki ongelmaksi nimenomaan poliisien siviilipuvut sekä puhuttelun englannin kielellä.

– Kysyin äidiltä ja siskoltani, miten tilanne olisi ollut erilainen, jos poliisit olisivat olleet virka-asuissa. Se oli antanut enemmän ymmärrystä, eivät äitini ja siskoni tyhmiä ole, he ymmärtävät, että ulkomaalaisvalvontaa tehdään.

Nikanderin mukaan tapauksella on muutama silminnäkijä. Syyttäjänvirasto selvittää parhaillaan, onko tapauksesta tarve aloittaa esitutkinta.

Valvonnassa kyse kokonaisuudesta

Keskusrikospoliisin rikoskomisario Kari Pasanen painotti, että ulkomaalaisvalvontaa tehdessä tapauksia arvioidaan kokonaisuutena eikä yksittäisten ominaisuuksien perusteella.

– Ulkomaalaisen tunnistaminen ei ole helppoa. Kyse ei ole yksittäisten havaintojen, kuten kielen tai ihonvärin, perusteella tehtävästä valvonnasta, vaan kysymys on aina kokonaisuudesta, Pasanen sanoi.

– Mutta ainahan nämä ovat äärimmäisen herkkiä tilanteita, kun puututaan yksilön oikeuksiin. Nöyryyttäminen ei ikinä ole minkään viranomaistoiminnan tarkoitus.

Nikanderin mukaan poliisi ei antanut tapaukselle muuta perustelua kuin sen, että kyse oli ulkomaalaisvalvonnasta. Ulkomaalaisvalvonnan tarkoituksena on löytää maassa laittomasti oleskelevia henkilöitä.

Nikanderin mielestä poliisi toimii yleensä moitteettomasti, mutta yksittäisten henkilöiden toiminnassa voisi olla parantamisen varaa.

– Simputusta olen kuullut, välillä sitä kuulee jatkuvastikin. Joka kastiin kuuluu yksittäisiä henkilöitä, jotka pilaavat muiden maineen.

– Tämä laittaa ihmetyttämään, kuinka hyvin asiakaspalvelua opetetaan poliisikoulussa.

Katso koko haastattelu jutun yläosan videolta.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.