Mainos

Poliisi pitää sieppausaikeita yksittäistapauksina – toistaiseksi

Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikön päällikkö Ritva Elomaa sanoo, että on vain ajan kysymys, kun Suomessa henkilö otetaan panttivangiksi lunnasrahoja vaatien.

– Meillä on tietoa, miten tällainen vapaudenriisto etenee, mutta meillä ei onneksi ole vielä kokemusta siitä. Pelkään pahoin, koska sellainen tulee. Se on vain ajan kysymys, rikosylikomisario Ritva Elomaa toteaa.

Kidnappausuhka, kuten muutaman vuoden takaiset kouluampumisetkin, ovat malleja maailmalta. Poliisin mukaan muissa Euroopan maissa on tapahtunut tiger kidnapping -tyyppisiä sieppauksia, joissa sieppaus kohdistetaan yrityksen keskijohdon perheeseen. Tavoitteena on päästä käsiksi yrityksen rahoihin.

Kahden ja puolen vuoden takaisessa Herlinien tapauksessa oli Elomaan mukaan piirteitä tiger kidnapping -tapauksesta, mutta tuolloin asiaa ei vielä luokiteltu.

Eilen poliisi kertoi, että suomalaiset miehet suunnittelivat Virosta käsin suomalaisen liikemiehen sieppausta ja havittelivat lunnasrahoja.

Toistaiseksi uskotaan, että kyse on yksittäistapauksista. Tätä korostaa myös tapausta tuoreinta tapausta tutkinut keskusrikospoliisi.

Tapaukset saavat kuitenkin pohtimaan varakkaiden ihmisten ja yritysten avainhenkilöiden turvallisuutta.

– Suomalaisessa yhteiskunnassa ei ole enää suojattuja alueita. Paniikkiin ei ole aihetta, mutta ei voida olettaa, ettei Suomessa tapahtuisi mitään, toteaa EK:n yritysturvallisuustoimiston päällikkö Jyrki Hollmén.

Yritykset panostavat tänä päivänä turvallisuusasioihin, eikä suotta. Keskuskauppakamarin asiantuntijan mukaan erityyppinen uhkailu yrityksissä on lisääntynyt.

– Suomalaisten yritysten varautumisessa ja ennen kaikkea suunnitelmallisuudessa on parantamisen varaa, sillä keskimäärin vain joka kolmas yritys kartoittaa riskejään säännöllisesti, asiantuntija Kaisa Saario toteaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.