Mainos

Poliisi pidätti yli 200 mielenosoittajaa Moskovassa

Mielenosoittajat vaativat uudistuksia ja demokratiaa. Silminnäkijöiden mukaan mellakkapoliisit hakkasivat mielenosoittajia pampuilla, vaikka he eivät rettelöineet millään tavalla.

Mellakkapoliisit ovat pidättäneet yli 200 ihmistä Kremlin vastaisessa mielenosoituksessa Moskovassa. Pidätettyjen joukossa on yksi marssin järjestäjistä, shakkimestari Garri Kasparov.

Poliisi otti Kasparovin kiinni, kun hän yritti johtaa Toinen Venäjä -oppositioliittouman kannattajia Pushkinin aukiolle noin kilometrin päähän Punaisesta torista. Kaduilla oli tuhansia presidentti Vladimir Putinin arvostelijoita mutta myös satoja Kremliä tukevia nuoria.

Kasparov vietiin muutaman tunnin kuulustelujen jälkeen oikeuden eteen. Häntä vastaan nostettiin syytteitä laittomaan mielenosoitukseen osallistumisesta ja hallituksen vastaisista iskulauseista. Presidentin vastustajat olivat huutaneet "Venäjä ilman Putinia!" ja "Tarvitsemme toisenlaista Venäjää!".

- Hallinto osoitti tänään oikeat karvansa, todelliset kasvonsa. Mielestäni tämä oli suuri voitto oppositiolle, koska ihmiset pääsivät eteenpäin ja marssi toteutui, Kasparov iloitsi.

Sisäministeriö ilmoitti lähettäneensä keskustaan 9000 sotilasta ja poliisia. Vähintään tuhat poliisia saartoi Pushkinin aukion, ennen kuin kaikki Putinin vastustajat ehtivät kerääntyä yhteen. Poliisiasemalle raahattiin kovin ottein myös tiedotusvälineiden edustajia.

- Mikä vallanpitäjiä oikein vaivaa? Ovatko he menettäneet järkensä? Mikä on tämä sotilasoperaatio, kauhisteli entinen pääministeri Mihail Kasjanov, kun häntä ei päästetty Pushkinin aukiolle.

"Haluamme vapaat vaalit"

Kasjanov vaati muiden aktivistien rinnalla uudistuksia ja demokratiaa. Hän johti hallitusta vuosina 2000-2004 ja kuuluu nykyään Toisen Venäjän keulakuviin. Sekalaiseen oppositiorintamaan kuuluu niin markkinahenkisiä liberaaleja kuin äärivasemmistolaisiakin.

- Pyrimme vaaleilla tapahtuvaan muutokseen. Mutta haluamme maahamme todelliset, vapaat vaalit, emme niiden jäljitelmiä, Kasjanov korosti.

Silminnäkijät sanoivat, että poliisit hakkasivat ihmisiä pampuilla, vaikka nämä eivät olleet rettelöineet. Viranomaiset olivat kieltäneet mielenosoituksen, koska heidän mukaansa Putinin tukijat olivat varanneet omalle tapahtumalleen saman päivän ja paikan.

- Tämä on vakava ihmisoikeusrikos. Tämä on myös perustuslain vastaista, koska perustuslaki antaa Venäjän kansalaisille oikeuden osoittaa mieltään, huomautti Moskovan Helsinki-ryhmän johtaja Ljudmila Aleksejeva uutistoimisto Interfaxille.

Toinen Venäjä uhmasi Kremlin kieltoa myös viime kuussa ja yritti osoittaa mieltään Pietarissa ja Nizhni Novgorodissa.

Jännitystä lisää se, että maassa pidetään parlamenttivaalit joulukuussa ja presidentinvaalit maaliskuussa 2008. Perustuslaki kieltää Putinia asettumasta ehdolle kolmannelle kaudelle.

(MTV3-STT-Reuters-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.