Poliisi ottanut 67-vuotiaan miehen kiinni vuonna 1994 kadonneen turkulaisjuristin Ilpo Härmäläisen murhasta epäiltynä

Poliisi on ottanut kiinni yhden henkilön vuonna 1994 kadonneen turkulaisen Ilpo Härmäläisen tapaukseen liittyen. Poliisi epäilee Härmäläisen joutuneen henkirikoksen uhriksi. 

Epäilty otettiin kiinni Turussa perjantaina 27. elokuuta, poliisi tiedottaa. Miestä epäillään todennäköisin syin murhasta.

Poliisi vaatii häntä vangittavaksi Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa tänään tiistaina 31. elokuuta kello 13. Käräjäoikeuden pakkokeinokansliasta selviää, että epäilty on vuonna 1953 syntynyt turkulainen mies. Hän on 67-vuotias.

Murhan epäillyksi tekoajaksi on merkitty 3.8.1994.

Ainakin Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa samalla henkilöllä on aiempaa rikostaustaa: rekisterimerkintärikos, laiton uhkaus ja törkeä veropetos. 

Vuoden 2006 rekisterimerkintärikoksessa syyte on hylätty kokonaan tai osittain. Syytekohtia on ollut 19. Tekoaika on ajoittunut vuosille 2001–2005. 

Laiton uhkaus on vuodelta 2006. Siitä mies on saanut tuomion vuonna 2007.

Törkeän veropetoksen tekoaika ajoittuu vuoteen 2003, mutta tuomio on tullut vasta 2009. Käräjäoikeus katsoi hänet syylliseksi rikokseen.

Tämä tiedetään

Juristi Ilpo Härmäläinen katosi elokuun 3. päivänä 1994. Viimeinen varma havainto hänestä on tehty katoamispäivänä Turun keskustassa Eerikinkatu 20:ssä noin puolen päivän aikaan. Tuolloin hän lähti pois kotoaan.

Tiedot perustuvat poliisin viime viikon alussa antamaan tiedotteeseen.

Härmäläinen oli kadotessaan 33-vuotias. Poliisi tiedotti muutamia päiviä katoamisen jälkeen, että Härmäläisellä oli katoamishetkellä yllään vihertävä, kiiltävä puku, valkoinen paita sekä mustat kengät.

– Joku tai jotkut tietävät mitä Ilpo Härmäläiselle tapahtui, kun hän on poistunut kotoaan. Kaiken kaikkiaan poliisin käsitys siitä, mitä Härmäläisen katoamisen aikoihin on tapahtunut, on tarkentunut esitutkinnan uudelleen avaamisen yhteydessä, sanoi jutun tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Aki Lahtinen KRP:n tiedotteessa viime viikon tiistaina.

Uskotaan nousseen autoon

Poliisin mukaan on luultavaa, että Härmäläinen nousi Turun Eerikinkadulta jonkin ajoneuvon kyytiin. Poliisin aiemmin kertomat yksityiskohdat siitä, millaisesta autosta oli kyse, eivät kuitenkaan tämänhetkisten tietojen mukaan todennäköisesti pidä paikkaansa, kertoi KRP viime viikolla.

Myös osa muista tiedoista, jotka poliisi on kertonut julkisuuteen aikoinaan, on osoittautunut epätarkoiksi.

Muutamia päiviä katoamisen jälkeen elokuussa 1994 poliisi kertoi, että Härmäläinen oli asunnolta lähtiessään kertonut menevänsä asiakaskäynnille ja että asiakas noutaa hänet ulko-ovelta. Härmäläinen oli luvannut palata pian takaisin.

Vaikka katoamisesta on kulunut jo noin 27 vuotta, poliisi pyysi viime viikolla yhä yhteydenottoja henkilöitä, joilla olisi tietoja tai havaintoja katoamisesta.

Tiedot pyydettiin puhelimitse numeroon 050 456 4903 tai sähköpostilla osoitteeseen rikosvihje.krp@poliisi.fi. Vaikka tiedot olisi aikoinaan ilmoitettu poliisille, KRP pyysi ilmoittamaan ne uudestaan.

– Nykyisessä tutkinnassa on saatu selville seikkoja, jotka eivät ole olleet aikaisemmin poliisin tiedossa, mutta tutkinnan ollessa kesken näitä uusia tietoja ei ole mahdollista enempää avata. Korostan kuitenkin, että yleisön tiedot ja havainnot olisivat rikoksen ratkaisemiseksi nyt erittäin tärkeitä, Lahtinen kertoi tiedotteessa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja