1990-luvulla kadonneen lakimies Ilpo Härmäläisen murhasta nostettiin syyte – tästä katoamismysteerissä on kyse

Poliisi epäilee, että tätä nykyä lähes 70-vuotias entinen yrittäjä murhasi lakimies Ilpo Härmäläisen vuonna 1994. Härmäläisen ruumista on etsitty aktiivisesti jo viikkoja, mutta toistaiseksi tuloksetta. Syyttäjä päätti tänään, että asiassa nostetaan syyte.

Ilpo Härmäläinen katosi 3. päivä elokuuta vuonna 1994 Turussa. Vihertävään, kiiltävään pukuun sonnustautunut mies poistui puolenpäivän aikaan kotoaan, joka sijaitsi keskustassa Eerikinkadulla, eikä koskaan palannut.

Katoamista tutkittiin 1990-luvulla aikansa, mutta tapaus jäi ratkaisematta ja mies kateisiin. Härmäläinen julistettiin kuolleeksi vuonna 2005.

Vuodet vierivät, ja viime elokuussa keskusrikospoliisi kertoi ottaneensa jutun uudelleen aktiiviseen tutkintaan.

Tällä kertaa asiaa selviteltiin tahallisena henkirikoksena. Poliisi uskoi, ettei Härmäläinen hävinnyt omasta tahdostaan. Poliisi myös kertoi, että uudessa tutkinnassa oli saatu selville asioita, joita ei aiemmin tiedetty.

– Joku tai jotkut tietävät, mitä Ilpo Härmäläiselle tapahtui, kun hän on poistunut kotoaan, jutun uusi tutkinnanjohtaja, KRP:n rikostarkastaja Aki Lahtinen kommentoi tiedotteessa varman oloisena. 

67-vuotias ex-yrittäjä joutui epäillyksi

Pian kerrottiin, että poliisi oli ottanut Turussa kiinni 67-vuotiaan entisen yrittäjän. Mies passitettiin tutkintavankeuteen murhasta todennäköisin syin epäiltynä. Vangitsemisoikeudenkäynnissä oli paikalla mediaa. Mies peitteli kasvojaan paperien taakse.

Lahtinen kertoi vangitsemisen yhteydessä MTV Uutisille, että tapauksen saaman uuden julkisuuden myötä poliisi oli saanut kuusi vihjettä, joista kaksi oli "mielenkiintoisia". Ilmeisesti nämä vihjeet olivat vieneet poliisitutkintaa eteenpäin.

Lahtinen ei kommentoinut, mistä päin Turkua epäilty otettiin kiinni, eikä esimerkiksi sitä, oliko mies puhunut kuulusteluissa. Sen Lahtinen kuitenkin vahvisti, että miehet, Härmäläinen ja epäilty, olivat aikoinaan tunteneet jollain tavalla.

– En kuitenkaan lähde spekuloimaan sillä, miten hyvin he toisensa tunsivat, hän sanoi.

Aiempaa rikostaustaa

Lahtisen mukaan miestä oli aikoinaan kuulusteltu muun muassa Härmäläiseen yritystoimintaan liittyvissä asioissa. Miestä ei kuitenkaan ollut aiemmin pidetty katoamistapauksessa epäiltynä ainakaan siinä määrin, että häneen olisi kohdistettu viranomaisten pakkokeinoja.

Mobiilialalla toimineen yrityksen entinen toimitusjohtaja on sen sijaan ollut muissa yhteyksissä tekemisissä viranomaisten kanssa.

Mies muun muassa tuomittiin vuonna 2007 laittomasta uhkauksesta sakkoihin. Uhri oli miehen entinen alainen.

Mies oli – syystä, joka ei selviä oikeuden asiakirjoista – kovistellut entistä alaistaan ja uhkaillut, että tämä tulisi kuolemaan. Tilanteeseen liittyi myös pieni takaa-ajo, kun mies oli juossut entisen alaisensa perässä erään rakennuksen kellarin kautta rakennuksen parkkihalliin. Paikalla oli muita ihmisiä, ja tilanne laukesi.

Mies on ollut oikeudessa myös muista rikoksista. Osa syytteistä on kaatunut, osa katsottu miehen syyksi.

Syyte nousi

Syyttäjä kertoi tänään, että asiassa on nostettu syyte. Haastehakemus on toimitetu Varsinais-Suomen kärjäoikeuteen. Jutun oikeuskäsittelyn ajankohtaa ei ole vielä määrätty. 

Vaikka tapauksen varsinainen poliisitutkinta on valmistunut, ponnistelee poliisi edelleen Härmäläisen löytämiseksi. Poliisilla on mahdollisuus tuoda syyttäjälle lisää todistusaineistoa tapaukseen liittyen vielä mahdollisen oikeudenkäynnin aikanakin.

Tutkinnanjohtaja Lahtinen kertoo, että Härmäläisen ruumista on etsitty viime viikkojen aikana Turun Airiston alueelta. Tarkempaa paikkaa hän ei kommentoi, kuten ei muitakaan etsintöihin liittyviä yksityiskohtia.

– Tutkintatoimia tehdään ihan aktiivisesti. Sen enempää en pysty kertomaan niistä. Juttu on tällä hetkellä syyteharkinnassa, ja siinä on paljon salassa pidettäviä seikkoja. Jos niistä puhuisi, voisi salassapito vaarantua, Lahtinen kommentoi MTV Uutisille viime viikolla.

Tilanne olisi Lahtisen mukaan kuitenkin eri, jos Härmäläisen ruumis sattuisi löytymään.

– Se muuttaisi asiaa totaalisesti.

Juttua päivitetty 23.11. kello 10.26: Syyttäjä kertoi juuri, että tapaukseen liittyen nostetaan syyte. Juttua päivitetty tältä osin. Aiemmin jutussa kerrottiin, että syytteen nostaminen on vasta edessä. Tehty muutokset ingressiin sekä viimeiseen väliotsikkoon ja väliotsikon jälkeen tulevaan kappaleeseen. Myös otsikkoa päivitetty.

Juttua korjattu 24.11. kello 16.26: Jutun loppupuolella oli kirjoitettu sitaatin perään, että "Härmäläinen kommentoi MTV Uutisille viime viikolla". Sitaatin perässä oli siis väärä nimi. Kommentoija oli poliisi Lahtinen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja