Poliisi myöntää: Tehtäviä jouduttu karsimaan

Poliisit vastustavat säästöjä 1:49

Helsingin poliisin viestintäjohtaja ja ylikomisario Juha Hakola myöntää, että poliisi joutuu työskentelemään jaksamisen rajoilla. Aiemmin vanhempi konstaapeli Mika Nygård oli arvostellut kovin sanoin poliisien säästötoimia.

Nygård muun muassa totesi MTV Uutisille antamassaan haastattelussa, että partiot eivät saa edes lähteä tehtäväkomennukselle, jos työaika alkaa olla lopuillaan. Näin vältetään mahdolliset ylityökustannukset.

Hakola ei kiistä asiaa. Hänen mukaansa resurssipula on tosiasia ja poliisijohto joutuu painimaan säästöjen kanssa jatkuvasti. 

– Paljon on jouduttu säästöjä tekemään ja tehtäviä priorisoimaan. Fokus on pistetty siihen, että henkeen ja terveyteen kohdistuneet rikokset pitää pystyä hoitamaan. On selvää, että Nygårdin kuvaamia tapauksia on ollut. Siitä ei ole mitään epäilystä.

Nygårdin kertomuksiin tehtävien kesken jättämisestä Hakola suhtautuu kaksijakoisesti.

– Lähtökohta on se, että tiettyjä tuntirajoja on noudatettava. Tosin viime kädessä ratkaisun tehtävän hoitamisesta tekevät komennuksella olevat partiot. Ei poliisilaitoksen johto voi olla jokaista yksittäistä tehtävää arvioimassa.

Lisää rahaa, lisää poliiseja

Helsingin poliisin viestintäjohtaja ja ylikomisario Juha Hakola toivoo, että poliisitilanteeseen olisi luvassa valoisammat ajat.

– Kenenkään etu ei tietenkään ole se, että koulutetut poliisimiehet ovat työttömyyskortistossa tai kokonaan toisessa tehtävissä. Ja on tietysti yhteiskunnallinen etu, että heidät pystyttäisiin mahdollisuuksien mukaan työllistämään mahdollisimman pian.

Hakola osoittaa sanansa päättäjille. Ilman lisärahaa tehtäviä jää hoitamatta vastaisuudessakin, mikä osaltaan heikentää yhteiskunnallista turvallisuutta.

– Yhteinen toivomus on, että kaikki tehtävät tulisi hoidettua. On kuitenkin selvää, että joka paikkaan henkilöstö ei pysty repeämään, jos riittäviä resursseja ei ole. Tällä hetkellä on liian vähän poliiseja, liian vähän sisäiseen turvallisuuteen kohdistettua rahaa. Mutta se on sitten lainsäätäjän asia puuttua tuohon, toteaa Hakola.  

Lue myös:

    Uusimmat