Poliisi julkaisi karmaisevan videon: Derrick sanoi, ettei saa henkeä, mutta poliisi ei välittänyt – video ei herkimmille

Poliisi julkaisi karmaisevan videon: Tummaihoinen mies kuoli kiinniottotilanteessa – näin tapahtumat etenivät 2:36
Poliisi julkaisi karmaisevan videon: Tummaihoinen mies kuoli kiinniottotilanteessa – näin tapahtumat etenivät

George Floyd ei suinkaan ole ensimmäinen tummaihoinen, joka on saanut surmansa kiinniottotilanteen jälkeen. Hänen kuuluisaksi muodostunut sananparsi ”I can’t breathe” on kuultu jo reilu vuosi sitten – silloinkin poliisin painaessa tummaihoista miestä maata vasten pidätystilanteessa. 

Poliisin rinnassa olleen kameran taltioima video pidätystilanteesta julkaistiin tällä viikolla, ja nyt tapaus on saanut näkyvyyttä useissa kansainvälisissä medioissa, kuten Washington Postissa. 

Yllä oleva video: Pidätystilanne tallentui poliisin haalarikameraan – varoitus: Ei kaikkein herkimmille!

"En saa henkeä" – ”Ei kiinnosta”

Vuosi sitten, toukokuun 20. päivä, Oklahoma Cityn poliisi sai ilmoituksen tummaihoisesta miehestä, jolla kerrottiin olevan ase.

Poliisi tapasi parkkipaikalla 42-vuotiaan Derrick Scottin, joka pinkaisi juoksuun nähtyään partion lähestyvän häntä. 

Juoksukilvan jälkeen toinen poliiseista sai kampatuksi Scottin maahan. Pian poliisipartion avuksi tuli toinen poliisipartio, ja kaikkiaan kolme poliisia yritti pidellä mahallaan makaavaa miestä liikkumatta. 

– En saa henkeä, Scott vaikeroi maassa. 

– Ei kiinnosta, Scottin päällä istuva poliisi, Jarred Tipton, tokaisi.

– Sinähän hengität ihan hyvin, poliisimies sanoi hetkeä myöhemmin. 

Scott julistettiin kuolleeksi

Reilun 10 minuutin kuluessa Scott muuttui elottomaksi. Paikalle saapuneet ensihoitajat antoivat ensiapua tapahtumapaikalla, minkä jälkeen mies kuljetettiin sairaalaan. 

Vain tunti myöhemmin tuli tieto, että mies on menehtynyt ja hänet julistettiin kuolleeksi sairaalassa. 

Ruumiinavauksessa selvisi, että Scottin oikea keuhko oli painunut kasaan. NBC Newsin näkemän ruumiinavausraportin mukaan vaurio aiheutti Scottin kuoleman. 

Lisäksi ruumiinavauksen perusteella oli viitteitä metamfetamiinin käytöstä, astmasta, keuhkolaajentumataudista ja sydänsairaudesta, joiden uskotaan myötävaikuttaneen Scottin kuolemaan. 

Syytteitä ei nostettu – eikä nostetakaan

Poliisin käyttämä väkivalta on ollut suuresti uutisotsikoissa viime viikkojen aikana. George Floydin traagisen kuoleman jälkeen julkisuuteen on tullut useita vastaavanlaisia videoita. 

Derrick Scottin pidätysvideo julkaistiin Black Lives Matter -järjestöjen painostuksesta. Kuten Floydille, myös Scottille halutaan oikeutta – nimittäin poliiseja, jotka olivat pidättämässä Scottia, vastaan ei nostettu rikossyytteitä. 

Oklahoman piirikunnan asianaja David Praterin mukaan poliisi ei tehnyt pidätyshetkellä mitään väärää – olihan miehellä sydänvika. 

 – Jos olet käyttänyt huumeita, ja sinulla on terveydellisiä ongelmia ja sitten kamppailet poliisin kanssa, olet täydellinen kuolinehdokas, Prater kommentoi tapausta tällä viikolla Associated Pressille.

Lue myös:

    Uusimmat