Poliisi huolissaan: Nuoret tytöt sortuvat yhä useammin huumeisiin

9:01
Poliisi on huolissaan huumeiden käytön yleistymisestä – uutena käyttäjäryhmänä näkyvät nuoret tytöt.

Huumeiden käyttö lisääntyy ja yhä useammat nuoret tarttuvat huumaavaan aineeseen. Kasvavana käyttäjäryhmänä poliisi on havainnut nuoret tytöt.

Tyypillisin huumeiden käyttäjä on 20–40-vuotias mies. Viime vuosi on kuitenkin osoittanut, että huumeiden käytön kasvua on tullut kaikissa ikäryhmissä, kertoo poliisihallituksen rikosylikomisario Kari Siivo. Osittain taustalla uskotaan olevan koronakriisi.

– Erityisen huolestuttavaa on se, että erityisesti nuorten tyttöjen osuudessa huumeiden käytön osalta oli kasvua nähtävissä, joskin se käyttömäärä kokonaisuudessaan oli pienempi kuin nuorten poikien, Siivo sanoo.

– Kyllä tässä täytyy olla huolissaan erityisesti nuorten osalta. Selvästi kaikki merkit tukevat sitä, että huumausaineita käytetään enemmän.

Toimintatapoja muutettu

Nuorten osalta poliisi on pyrkinyt muuttamaan toimintatapojaan.

– Poliisi on porrastanut omia toimenpiteitään ensikertalaisten nuorten osalta, jotka jäävät kiinni. Sakko ei ole ensimmäinen keino, vaan puhuttelulla pyritään etenemään, Siivo kertoo.

Huumeidenkäytön kasvun nitistämiseksi tulisi Siivon mukaan olla enemmän viranomaisyhteistyötä sekä järjestötoimintaa. Konkreettisiakin keinoja olisi erityisesti vakaviin ongelmatapauksiin puuttumiseksi.

– Poliisin näkemys on se, että ongelman ratkaisuna on hoitoon ohjaaminen ja se, että hoitoa on saatavilla. Yhtenä vaihtoehtona on myös ongelmakäyttäjien hoitoon velvoittaminen entistä paremmin.

Kovissa huumeissa kasvua

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos julkisti eilen jätevesitutkimuksensa tulokset, joiden mukaan kovien huumeiden – amfetamiinin, kokaiinin, ekstaasin ja metamfetamiinin – yhteenlasketut käyttömäärät ovat noin kolminkertaistuneet vajaan kymmenen vuoden aikana. 

Siivon mukaan huumeiden käytön lisääntymisen taustalla ole suoranaisesti mitään yksittäistä syytä.

– Kasvua on pyritty selittämään henkilökohtaisilla oloilla, taloudellisilla, terveydellisillä- ja sosiaalisella tilanteella sekä syrjäytymisellä. Amfetamiini liitetään usein ongelmalliseen, usein suonensisäiseen, käyttämiseen. Kyseessä on erittäin vaarallinen huumausaine. Viime vuoden keväällä amfetamiinin käyttö lähti nousemaan, joten se kertoo ongelmakäytöstä ehkä enemmän, Siivo sanoo.

Huumeiden käyttö aiheuttaa vaaran käyttäjälle itselleen sekä muille ihmisille. Huumausaineen vaikutuksen alaisuudessa olevia tavataan usein ratissa.

– Eniten näkyy liikennevalvonnassa ja rattijuopumusten määrässä. Siellä huumaavien aineiden osuus on selvästi kasvussa.

Viime vuonna huumeisiin liittyviä rikoksia kirjattiin yhteensä 36–37 tuhatta kappaletta. Näistä valtaosa, 24 000, oli huumausaineen käyttörikoksia.

– Suomessa käytetään enimmäkseen kannabistuotteita, kuten marihuanaa sekä huumaavia lääkkeitä. Vaarallisista huumausaineista käytetään eniten amfetamiinia ja ekstaasia. Myöskin kokaiinina käytetään entistä enemmän.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja