Kokaiini yleistyy Suomessa kovaa vauhtia ja poliisi törmää uusiin tapauksiin päivittäin – ”Käyttö on viisinkertaistunut”

Kokaiinin viihdekäyttö kasvussa 1:59
Kokaiinin viihdekäyttö on kasvussa

Kokaiinin viihdekäyttö Suomessa on yleistynyt. Vuoden 2014 jälkeen Tullin takavarikot sekä jätevedestä löytyneet jäämät ovat kasvaneet. Poliisi törmää uusin tapauksiin päivittäin.

Rikosylikomisario Kari Niimimäen mukaan kokaiinin käytön yleistyminen näkyy poliisin toiminnassa. Tapauksia tulee poliisin tietoon päivittäin. Usein tapaukset ovat käyttörikoksia, kuten rattijuopumuksia.

Käyttäjäkunnassa on monenlaisia ihmisiä, mutta korostetusti näkyvät nuoret aikuiset.

– Kokaiinin käyttö on lisääntynyt, mutta ei se edelleenkään ole kolmen huumausaineen kärjessä, Niinimäki kertoo.

Poliisi tutkii vihjeitä ja pääsee käyttäjien jäljille päivittäisten tapausten myötä.

Suomen huumekulttuuri eroaa muista

THL:n oikeustoksikologian päällikkö Teemu Gunnar kertoo, että jätevesitutkimusten mukaan kokaiinin käyttö on kasvanut viimeisen viiden vuoden aikana. Varsinkin pääkaupunkiseudulla voidaan todeta, että käyttö on viisinkertaistunut väestötasolla.

– Kokaiinin käyttö on painottunut voimakkaasti pääkaupunkiseudulle ja pariin muuhun Etelä-Suomen kaupunkiin. Pohjois-Suomessa käyttö on vielä hyvin satunnaista, verrattuna esimerkiksi amfetamiiniin.

Suomessa huumekulttuuri on vielä hieman erilaista kuin muualla. Kokaiinin ja heroiinin osuus on suhteellisen pieni, kun taas amfetamiinia ja kannabista käytetään paljon.

Jätevesitutkimuksen kautta saadaan tietoa päihteiden käyttöpäivistä. Gunnarin mukaan kokaiinin käyttö kaksin- tai kolminkertaistuu viikonlopun aikana, kun taas amfetamiinin käyttö nousee vain hieman viikonlopuksi. Kokaiini on vieläkin selvästi kalliimpi huumausaine ja käyttö on edelleen painottunut viihdetarkoitukseen.

– Suomessa kokaiinin käyttö on vielä suhteellisen pientä verrattuna vaikkapa Länsi-Eurooppaan, mutta sen käyttömäärät ovat kasvaneet selvästi enemmän kuin muiden stimulanttihuumeiden, Gunnar kertoo.

Tullin takavarikot moninkertaistuneet

Ennen vuotta 2014 Tulli takavarikoi muutamia satoja grammoja vuodessa, enimmillään määrä oli parisen kiloa.

Takavarikot ovat nousseet huomattavasti. Vuonna 2016 Tulli takavarikoi 8,6 kilogrammaa kokaiinia ja vuoden 2018 syyskuuhun mennessä Tulli oli takavarikoinut 4,6 kiloa kokaiinia

– Eniten kokaiinia tulee Suomeen Keski-Euroopasta tai Espanjasta. Hollanti on myös tyypillinen huumausainemaa, kertoo Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen.

Isoimmat määrät kokaiinia ja muitakin huumausaineita maahantuodaan matkustajien mukana tai kätkettyinä rekkoihin ja ajoneuvoihin.

Tulli löytää valtaosan tapauksista oman rikostiedostelunsa kautta ja yhteistyöllä viranomaisten kanssa.

– Huomioitavaa on, että tullin läpi tulevat isot määrät ovat hyvin puhdasta kokaiinia. Puhtaimmat erät viime vuonna olivat yli 90 prosenttisia. Puhdasta tavaraa jatketaan katukaupassa, joten määrä moninkertaistuu. Puhtaampi kokaiini saattaa johtaa myös herkemmin yliannostuksiin, Sinkkonen täsmentää.

Tulli odottaa vuodelta 2019 edellisten vuosien trendien voimistumista.

– Huumausaineiden käyttömäärät tulevat todennäköisesti nousemaan. Toisaalta huumausaineet tulevat maahan puhtaampina, joten kilomäärät saattavat pudota, mutta käytön määrä lisääntyy, Hannu Sinkkonen summaa.  

Lue myös:

    Uusimmat